Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Energiei: Noi contracte semnate prin Fondul pentru Modernizare

Ministerul Energiei a anunțat miercuri, 14 februarie 2024, semnarea a încă 21 contracte de finanțare în cadrul Fondului pentru Modernizare, Program Cheie 3- Sprijin pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice. Valoarea totală a proiectelor este de 646.018.851,79 euro și o valoare totală a ajutorului de stat acordat din Fondul pentru Modernizare de  418.411.257,07 euro.

Conform comunicatului oficial, până la acest moment Ministerul Energiei a asigurat, prin intermediul Fondului pentru Modernizare, finanțarea a 38 proiecte care contribuie substanțial la extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, pentru care valoarea totală a ajutorului de stat se ridică la 593.318.232,96 euro.

„Ce înseamnă aceste investiții din fonduri nerambursabile? Modernizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice și creșterea gradului lor de reziliență în contextul schimbărilor climatice, prin trecerea liniilor electrice aeriene în subteran; creșterea capacității rețelelor de absorbție a noilor prosumatori și a capacităților de producție a energiei regenerabile, un fenomen pe care îl susținem din plin; digitalizarea rețelelor prin introducerea de contoare inteligente, cu accent pe marile comunități urbane. Cel mai important beneficiu este că toate aceste investiții de miliarde de lei se fac din Fondul pentru Modernizare, fără a pune presiune pe tariful de distribuție, deci fără a duce la creșterea facturilor la consumatorul final. Mai mult, asigurăm accesul la un serviciu de înaltă calitate și fiabil pentru toți consumatorii. Prin aceste investiții, România face saltul către un nou model de sistem energetic național, coloana vertebrală pentru România Viitorului. Un sistem în 3D: decarbonizat, digitalizat, descentralizat.”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Cele 21 de contracte au ca scop finanțarea proiectelor depuse în cadrul apelului dedicat de către operatorii concesionari de distribuție a energiei electrice. Lista contractelor semnate este disponibilă aici.

Sursa: Ministerul Energiei

Vizualizări: 287