Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bani europeni pentru restaurarea și conservarea Ansamblului Bolniței

ADR Sud-Vest Oltenia a anunțat că două milioane de euro, fonduri europene, au fost investite în restaurarea și conservarea Ansamblului Bolniței din apropierea mănăstirii Hurezi.

Conducerea mănăstirii a atras fonduri europene pe care le-a folosit pentru o serie de lucrări de restaurare. Proiectul implementat în cadrul POR 2014-2020 a urmărit valorificarea durabilă a moștenirii culturale și punerea în valoare a potențialului turistic și cultural-religios prin restaurarea și conservarea Ansamblului Bolniței. Acesta este situat la est de incinta mare a mănăstirii și cuprinde Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, ruinele spitalului (bolniței), foișorul și zidurile de împrejmuire. 

Lucrările realizate în cadrul proiectului au presupus intervenții complexe. Conform comunicatului oficial, au fost făcute consolidări structurale, intervenții pentru protejarea fundațiilor afectate atât de trecerea timpului, cât și de excesul de umiditate din sol, au fost realizate lucrări de consolidare și restaurare arhitecturală, iar beciul foișorului a fost transformat în osuar. De asemenea, s-a intervenit pentru consolidarea, restaurarea și conservarea componentelor artistice – pictură murală, tencuieli istorice, elemente din lemn și piatră, au fost modernizate instalațiile sanitare și electrice și a fost realizat un sistem de iluminat arhitectural.

Sursa: ADR Sud-Vest Oltenia

Vizualizări: 77