Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noutăți privind programul Electric Up II

În vederea pregătirii unui nou ciclu de finanțare al Programului ELECTRIC UP, Ministerul Energiei a elaborat și publicat astăzi, 31 ianuarie 2024, proiectul de act normativ pentru modificarea Ordonanței de urgență nr. 159/2020 privind finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp şi 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul energetic naţional, precum şi a staţiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 12/2022. 

Conform notei de fundamentare, prin modificarea Ordonanţei de urgenţă nr. 159/2020 se urmărește mărirea limitei superioare a puterii instalate în sistemul de panouri fotovoltaice la 150 kWp pentru asigurarea consumului propriu, a consumului staţiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in cu scopul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, precum și a consumului sistemului alternativ de încălzire/răcire, pentru creșterea gradului de utilizare a energiei produse din surse regenerabile în încălzire și răcire.

Totodată, se modifică și cuantumul ajutorului de minimis acordat beneficiarilor întreprinderi mici și mijlocii, precum şi beneficiarilor operatori economici care activează în domeniul HORECA, care va fi în sumă maximă de 150.000 euro /beneficiar, reprezentând maxim 75 % din valoarea cheltuielilor eligibile, restul de 25% reprezentând cofinanțare din surse proprii ale beneficiarului. 

Având în vedere decalarea cu 3 ani a termenului de implementare a ciclului 1, se propune modificarea termenului de implementare a programului de finanțare până în anul 2032, termen care acoperă implementarea și monitorizarea ciclului 2 și ciclului 3. 

De asemenea, pentru a elimina caracterul discriminatoriu și pentru a asigura un tratament egal între membrii comisiilor în ceea ce privește remunerarea activității desfășurate, care a fost raportată la salariul de bază al fiecărui membru, se propune ca indemnizația membrilor comisiilor de analiză, evaluare, implementare, monitorizare și soluționare a contestațiilor să se raporteze la indemnizația lunară brută prevăzută de lege pentru funcția de secretar de stat, în perioada și conform activității desfășurate.

Persoanele interesate pot trimite, până la data de 12 februarie inclusiv, propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare pe adresa de e-mail: electric.up@energie.gov.ro

Descarcă documentele

Sursa: Ministerul Energiei

Documente
Electric UP II.zip
Vizualizări: 3394