Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Mediului: Programul Casa Verde Fotovoltaice va avea un buget de două miliarde de lei destinat exclusiv persoanelor fizice

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a susținut miercuri, 17 ianuarie 2024, o conferință de presă, alături de vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu, Adrian Corbu, în cadrul căreia a fost anunțată lansarea în consultare publică a Ghidului de finanțare pentru Programul privind acordarea de sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor. În cadrul evenimentului, au fost prezentate și programele AFM pentru anul 2024.

Conform declarațiilor oficiale, în anul 2024, AFM va finanța următoarele noi programe:

  • Programul Rabla pentru sobe este destinat locuitorilor din comunele montane din 27 de județe, conform Legii muntelui nr. 197/2018 și dispune de un buget de 500 de milioane de lei. Detalii suplimentare pot fi găsite aici.
  • Programul Rabla pentru tractoare și mașini agricole oferă un ajutor de minimis de până la 30.000 de euro pentru fermieri și sprijină achiziția de tractoare și mașini agricole, având un buget de 500 de milioane de lei.
  • Pentru Programul pentru finanțarea săptămânii verzi în școli se vor aloca 100 de milioane de lei către Ministerul Educației.
  • Programul Rangerii juniori va dispune de un buget de 10 milioane de lei, destinat organizării de vizite ale elevilor din școlile din România în parcuri naționale și arii naturale protejate.

În ceea ce privește Programul Casa Verde Fotovoltaice, ministrul a anunțat că în 2024, bugetul va fi de 2 miliarde de lei, dedicat exclusiv persoanelor fizice. Alte 250 de milioane de lei vor fi alocate unităților de cult și instituțiilor publice din domeniul asistenței sociale.

Potrivit declarațiilor ministrului, bugetul pentru Programul Rabla Plus a fost majorat la 1 miliard de lei, iar pentru Programul Iluminat Public se alocă 500 de milioane de lei. Programul privind eiciența energetică în clădiri publice va beneficia de un buget de 600 de milioane de lei, iar pentru construirea de piste de biciclete se alocă 600 de milioane de lei.

De asemenea, programul Apa Canal va beneficia de un buget de 15 miliarde de lei, acoperind finanțarea pentru sisteme integrate de alimentare cu apă, stații de tratare a canalizării și stații de epurare. 

În plus, 500 de milioane de lei reprezintă finanţarea de care va beneficia un program care vizează decontaminarea siturilor poluate din România, a transmis Mircea Fechet.

Ana-Maria Apetrei,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Facebook Ministerul Mediului - România

Vizualizări: 3328