Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNRR: S-a deschis sesiunea de depunere a proiectelor pentru apelul privind asigurarea eficienței energetice în sectorul industrial

Ministerul Energiei a publicat la sfârșitul lunii decembrie 2023 Ordinul pentru modificarea Ordinului ministrului Energiei nr. 658/ 30.06.2022 pentru aprobarea Schemei de ajutor de stat având ca obiectiv Sprijinirea investiţiilor în modernizare, monitorizarea și eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici în vederea asigurării eficienței energetice în sectorul industrial, aferentă Măsurii de investiții I.5- Asigurarea eficienței energetice în sectorul industrial, din cadrul Componentei C.6 Energie din Planul Național de Redresare și Reziliență al Românie.

Principalul obiectiv urmărit pentru investițiile finanțabile în cadrul acestei măsuri este finalizarea a minimum 30 de proiecte de eficiență energetică în industrie, conform schemei de ajutor de stat, prin care se vor realiza reducerea emisiilor directe și indirecte de GES cu 30%, în comparație cu emisiile ex ante, precum și reducerea intensității energetice.

Solicitanții eligibili sunt operatori economici- microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii, dar și întreprinderi mari, entități cu personalitate juridică înregistrate în România și care activează în conformitate cu legislația națională în domeniu, pe teritoriul României sau din statul membru a cărei naționalitate o dețin, și care își desfășoară activitatea pe teritoriul țării la momentul semnării contractului de finanțare, având cod CAEN de industrie pentru proiectul prezentat. 

Bugetul total este echivalentul în lei a sumei de 62.000.000 euro, fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Pentru proiectele finanțate prin această măsură de investiții, finanțarea publică din fonduri europene prin bugetul PNRR este de maximum 65% din costurile eligibile, cu respectarea regulilor de ajutor de stat. Ajutorul se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate şi nu poate depăşi 2.000.000 euro pe proiect de investiții. 

Cheltuieli eligibile:

  • Instalații/ echipamente specifice pentru întreprinderi din industrie, pe baza auditului și bilanțului energetic (de exemplu: echipamente care alcătuiesc linii de producție, motoare, transformatoare, compresoare de aer, pompe, instalații/ echipamente/ sisteme de ventilație, sisteme de încălzire/ răcire, boilere, arzătoare, schimbătoare de căldură, convertoare de frecvență, baterii de condensatoare, sisteme integrate de management al consumului de energie și altele);
  • Construcții aferente procesului industrial numai în scopul funcționării corecte a instalațiilor/ echipamentelor.

Apelul de proiecte s-a lansat astăzi, 8 ianuarie 2024, prin platforma electronică dedicată PNRR, iar termenul limită de depunere a proiectelor este 29 martie 2024, ora 17:00.

Descarcă documentele

Sursa: Ministerul Energiei & https://proiecte.pnrr.gov.ro 

Vizualizări: 1698