Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Concurență de 9,7 candidați pe loc pentru creditele dedicate IMMurilor prin programele naționale lansate înainte de Crăciun!

Update 5 ianuarie 2024: MEAT a publicat listele cu firmele înscrise pe cele trei programe: Listă Microindustrializare; Listă Comerț & Servicii; Listă Accelerare dezvoltare IMM

Joi, 21 decembrie 2023, s-a dat startul depunerilor cererilor de finanțare în cadrul celor trei programe de creditare gestionate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, respectiv microindustrializare, comerț & servicii și accelerarea dezvoltării IMM-urilor. 

Reamintim faptul că, pe fondul unor defecțiuni tehnice, ora depunerii pentru Programul Comerț & Servicii a fost modificată din 12:00 în 16:00. Programele de microindustrializare și accelerare a dezvoltării a IMM-urilor nu au suferit modificări, astfel că proiectele au putut fi depuse începând cu ora 10:00, respectiv 14:00. 

Conform procedurilor de implementare, pentru toate cele trei programe se aplică principiul primul venit - primul servit, încă din primele 30 de minute de la deschiderea fiecărui program, s-au depus mult mai multe cereri de finanțare decât numărul de beneficiari estimat de MEAT.

  1. Programul național de microindustrializare: 432 cereri de finanțare;
  2. Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață: 1484 cereri de finanțare;
  3. Programul de accelerare a dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii: 294 cereri de finanțare.

Totalul cererilor de finanțare depuse 

Ieri, 04 ianuarie 2024, la ora 20:00 s-a încheiat perioada de depunere, fiind transmise 4137 cereri de finanțare. Deși, teoretic, locurile la finanțare au fost epuizate încă din prima zi de depunere, solicitanții au continuat să transmită aplicații până în ultimele minute

  1. Programul național de microindustrializare - număr final: 1036 cereri de finanțare 
  2. Programul Comerț & Servicii - număr final: 2615 cereri de finanțare
  3. Programul de accelerare a dezvoltării IMM-urilor- număr final: 486 cereri de finanțare

Potrivit MEAT, se estimează un număr de 170 de beneficiari pentru programul Microindustrializare, 149 pentru programul Comerț & Servicii și 104 pentru programul Accelerarea dezvoltării IMM-urilor.

Reamintim că aplicanții vor fi înștiințați să se prezinte la instituția de credit parteneră pentru care au optat, unde va fi realizată o preverificare a bancabilității. Dacă răspunsul este unul pozitiv, va fi emis acord de principiu la creditare, iar AIMM va începe procesul de evaluare administrativă și de eligibilitate, care poate fi încheiat favorabil prin emiterea notificării de principiu la finanțare. Creditul va fi acordat, însă, doar după verificarea finală a bancabilității, de către instituția de credit parteneră.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: www.programenationale2023.ro

Vizualizări: 1100