Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consiliul European pentru Inovare: 1,2 miliarde euro pentru tehnologii strategice și întreprinderi în curs de extindere

Comisia Europeană a adoptat săptămâna trecută programul de lucru pentru 2024 al Consiliului European pentru Inovare (CEI). Acesta deschide posibilități de finanțare în valoare de peste 1,2 miliarde EUR în 2024. Cea mai mare parte a finanțării este dedicată IMM-urilor și întreprinderilor nou-înființate pentru a dezvolta și a extinde inovații „deep tech” în domenii critice, cum ar fi inteligența artificială (IA) generativă, spațiul, materiile prime critice, semiconductorii și tehnologiile cuantice. Aceasta vine în completarea deciziei Comisiei prin care se finalizează restructurarea Fondului CEI, care va primi o injecție de capital de 585 de milioane EUR pentru investiții în întreprinderi selectate de CEI, mobilizând investiții noi de peste 2 miliarde EUR.

Investiții în tehnologii strategice

Deși cea mai mare parte a finanțării CEI este deschisă tuturor domeniilor tehnologice, 420 de milioane EUR sunt rezervate pentru tehnologii noi și pentru IMM-uri și întreprinderi nou-înființate, pentru ca acestea să facă față provocărilor sprijinind în mod direct Pactul verde european, REPowerEU, Actul privind cipurile, viitorul Act privind IA, Actul privind industria „zero net” și alte politici ale UE, inclusiv Noua agendă europeană de inovare. În conformitate cu strategia Comisiei privind securitatea economică, aplicațiile din domenii critice, cum ar fi IA și informatica cuantică, vor fi examinate pentru ca Fondul CEI să aplice măsuri de protecție în materie de participații străine și investiții.

Programul de lucru al CEI pentru 2024 detaliază finanțarea în cadrul a trei scheme principale:

  • Pathfinder (256 de milioane EUR), dedicat echipelor multidisciplinare de cercetare pentru realizarea unor proiecte de cercetare vizionare care au potențialul de a duce la tehnologii revoluționare (granturi de până la 4 milioane EUR).
  • Transition (94 de milioane EUR), care vizează transformarea rezultatelor cercetării în oportunități de inovare, pe baza rezultatelor generate de proiectele din cadrul instrumentului Pathfinder al CEI și de proiectele de validare a conceptului realizate sub egida Consiliului European pentru Cercetare, și este deschis pentru prima dată rezultatelor proiectelor de colaborare ale programului Orizont din cadrul pilonului 2, „provocări societale” (granturi de până la 2,5 milioane EUR).
  • Accelerator (675 de milioane EUR) pentru a ajuta întreprinderile nou-înființate și IMM-urile să dezvolte și să extindă inovații care au potențialul de a crea noi piețe sau de a le reconfigura pe cele existente (granturi sub 2,5 milioane EUR, investiții între 0,5 și 15 milioane EUR). 405 milioane EUR sunt rezervate pentru investiții care urmează să fie gestionate de Fondul CEI, care va primi o sumă suplimentară de 180 de milioane EUR pentru a continua investițiile în întreprinderi selectate cu ocazia cererilor anterioare de propuneri din cadrul instrumentului Accelerator al CEI.

Simplificare și alte noutăți

Pe baza recomandărilor comitetului CEI, programul de lucru introduce o serie de simplificări și îmbunătățiri:

  • Introducerea finanțării forfetare în majoritatea cererilor de propuneri ale CEI, care va elimina cerințele de raportare financiară pentru beneficiari.
  • Actualizarea normelor specifice privind proprietatea intelectuală pentru a conferi competențe birourilor de transfer de tehnologie, în urma recomandărilor comitetului CEI.
  • Introducerea unor reuniuni de consens pentru cererile din cadrul instrumentului Accelerator al CEI, pentru a îmbunătăți soliditatea procesului de evaluare.
  • Flexibilitate acordată Fondului CEI pentru a majora sau a amâna investițiile în întreprinderile selectate, astfel încât să răspundă mai bine nevoilor acestora și evoluțiilor pieței.
  • Deschiderea finanțării în cadrul instrumentului Transition al CEI pentru a valorifica rezultatele proiectelor de colaborare din cadrul programului Orizont, pe lângă rezultatele obținute în cadrul proiectelor de validare a conceptului realizate sub egida CEC, al proiectelor instrumentului Pathfinder al CEI și al proiectelor Fondului european de apărare.

Zilele de informare

  • Luni, 15 ianuarie 2024, 09:00 - 17:15 (CET) - Ziua de Informare Online dedicată potențialilor solicitanți, unde se va prezenta noul program de lucru și se va oferi o privire de ansamblu asupra celor trei scheme principale de finanțare oferite de către EIC.
  • Marți, 16 ianuarie 2024, 08:30 - 13:15 (CET) - Ziua de Informare Online dedicată provocărilor Acceleratorului Consiliului European pentru Inovație (EIC) în cadrul Programului de lucru EIC 2024.

Sursa: Comisia Europeană & EIC

Vizualizări: 335