Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul Transport: Rezultatele evaluării cererilor de finanțare depuse în cadrul apelului privind realizarea de investiții în suprastructura portuară

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritatea de Management pentru Programul Transport (PT) 2021-2027 a publicat vineri, 15 decembrie 2023, rezultatele evaluării cererilor de finanțare depuse în cadrul apelului de proiecte PT/153/PT_P7/OP3/RSO3.1/PT_A16 Realizarea de investiții în suprastructura portuară în vederea reducerii blocadei din zona Mării Negre ca urmare a conflictului armat din Ucraina, în perioada 26 octombrie – 6 decembrie 2023.

Conform comunicatului oficial, în cadrul Schemei de ajutor de stat pentru realizarea de investiții în Suprastructura portuară în vederea reducerii blocadei din zona Mării Negre ca urmare a conflictului armat din Ucraina, în valoare totală de 24.000.000 euro au fost depuse 17 cereri de finanțare, după cum urmează:

  • Pentru proiecte tip 1: au fost depuse 15 proiecte care îndeplinesc condițiile de eligibilitate privind solicitantul, localizarea, scopul proiectului și categoriile de mărfuri vizate. Valoarea totală a ajutorului de stat solicitat este de 24.846.058,58 euro, depășind bugetul alocat inițial și suplimentat (cu 4 milioane din alocarea pentru proiectele de tip 2), respectiv 22.000.000,01 euro.
  • Pentru proiecte tip 2: a fost depus un singur proiect care îndeplinește condițiile de eligibilitate privind solicitantul, localizarea, scopul proiectului și categoriile de mărfuri vizate; Valoarea totală a ajutorului de stat solicitat este de 1.999.999,99 euro, în limita bugetului alocat pentru acest tip de proiecte, diferența de 4.000.000,01 euro alocând-se proiectelor de tip 1, conform prevederilor Ghidului Solicitantului. 
  • Pentru proiecte tip 3: a fost depus un singur proiect, însă acesta nu îndeplinește condițiile de eligibilitate privind categoriile de mărfuri vizate (combustibili fosili).

Lista proiectelor și a punctajelor obținute este disponibilă aici.

Potrivit Ghidului solicitantului și calendarului stabilit prin erata din data de 16 decembrie 2023, data limită de contestare este 19 decembrie 2023, ora 16.00.

Începând cu data de 22 decembrie 2023 Autoritatea de management PT va demara procedura de contractare prin sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+, iar solicitanții ai căror proiecte sunt propuse spre finanțare vor trebuie să prezinte documentele suport prin care fac dovada îndeplinirii tuturor criteriilor de eligibilitate asumate prin Declarația unică.  

Totodată, AM PT a comunicat că va lansa în 2024, Schema de ajutor de stat pentru realizarea de investiții în Suprastructura portuară de încărcare/ descărcare și depozitare a mărfurilor în vederea reducerii blocadei din zona porturilor românești ca urmare a blocării căilor navale din Ucraina, prin care se vor acorda ajutoare de stat pentru investiții în porturile românești, cu accent pe stabilirea de rute logistice alternative și facilitarea exporturilor ucrainene. Ajutorul de stat se acordă sub formă de grant, reprezentând maximum 65% din costul total fără TVA și nu va depăși 10.000.000 de euro per întreprindere. Costurile eligibile includ investiții în instalații portuare de operare, utilaje și echipamente eficiente energetic, dar nu acoperă costurile pentru clădiri, terenuri, construcții etc. Pentru mai multe informații referitoare la această schemă.

Sursa: MTI

Vizualizări: 106