Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Prima centrală fotovoltaică plutitoare în România, finanțată cu ajutorul granturilor norvegiene

Compania românească TMK Hydroenergy Power, parte a grupului CEZ, construiește o centrală fotovoltaică plutitoare de 1.000 kW (1 MW) pe lacul Grebla, cu finanțare din partea Norway Grants. Lacul este situat în apropiere de Reșița, în județul Caraș-Severin, în vestul extrem al României.

Obiectivul principal al proiectului este de a asigura energie electrică din resurse regenerabile pentru consumul propriu al companiei și de a reduce emisiile de CO2. 

Compania a realizat un studiu de fezabilitate în urma căruia s-a constatat că instalarea unei instalații fotovoltaice plutitoare prezintă avantaje evidente, cum ar fi eficiența ridicată a producției de energie, producerea de energie regenerabilă și reducerea costurilor cu energia. Panourile fotovoltaice plutitoare au un randament între 5% și 15% mai bun datorită efectului de răcire al apei. Datorită reflexiei apei, acestea sunt, de asemenea, mai puțin afectate de „umbrirea" de către alte clădiri și utilizează spațiile inactive, cum ar fi suprafața acestui lac.

Soluția tehnică pentru centrala fotovoltaică de pe lacul Grebla va fi conectată la rețeaua electrică. Energia solară generată va satisface parțial nevoile zilnice de energie ale operațiunilor zilnice ale companiei TMK. Energia electrică produsă va fi transformată în joasă tensiune de către invertoare. Panourile solare vor fi amplasate la aproximativ 5 metri de maluri. Întregul portofoliu de insule fotovoltaice poate fi monitorizat de către unitatea centrală. 

Investiția vizată de acest proiect are un impact pozitiv asupra companiei. Implementarea sa reduce consumul de energie din surse convenționale, economia de costuri energetice și conferă o autonomie energetică parțială.

Proiectul face parte din Programul Energie în România, având ca operator de program Innovation Norway. Obiectivul programului este o energie mai puțin intensivă în emisii de carbon și o securitate sporită a aprovizionării.

„În calitate de Operator de Fond, suntem încântați de finalizarea în curând a unuia dintre primele sisteme fotovoltaice plutitoare din România. Acest proiect inovator nu numai că face ca România să avanseze spre un viitor energetic sustenabil, dar exemplifică și progresele în domeniul energiei regenerabile. Pe măsură ce ne apropiem de etapele finale ale acestei etape importante, nu doar valorificăm puterea soarelui; facem lumină pe calea către un viitor mai verde și mai rezistent", a declarat directorul de program, Magnar Ødelien, de la Innovation Norway.

Proiectul vizează utilizarea corpului de apă neutilizat în prezent al lacului Grebla, cu o suprafață de 30 420 m², pentru a acoperi parțial consumul intern de energie electrică al TMK Hydroenergy Power.

Proiectul se concentrează, de asemenea, pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ca obiectiv principal, cu o estimare de evitare a emisiilor legate de energie de peste 332 622 t CO2 pe an și un total de 4 989,33 t CO2 în 5 ani.

„Proiectul reprezintă un pas important pentru tranziția energetică din România. Pe tot parcursul proiectului, am contat pe sprijinul autorităților locale care ne-au susținut atât în etapa de autorizare, cât și în cea de implementare. Fiind un proiect unic în România, ne-am propus să oferim mai mult decât un exemplu de bune practici: un proiect care pune accent pe complementaritatea diferitelor resurse regenerabile. Vom continua să investim în active inteligente care să susțină tranziția energetică. În anii următori, echipa TMK are în vedere și alte proiecte ambițioase, cum ar fi stocarea energiei produse", a adăugat Liviu Gavrilă, administrator în cadrul companiei TMK Hydroenergy Power.

Mai mult, acest proiect este în concordanță cu obiectivele foii de parcurs a Guvernului României privind neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon în 2050, întrucât urmărește maximizarea utilizării energiei curate în sistem și exploatarea capacității conexiunilor existente la rețea.

Proiectul se află acum în faza finală, iar construcția centralei ar trebui să fie finalizată până la sfârșitul anului.

Sursa: eeagrants.org 

Vizualizări: 199