Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MCID: Peste 20 de milioane de lei pentru cercetare, dezvoltare și inovare

În luna noiembrie 2023, Ministerul Cercetări, Inovării și Digitalizării a continuat implementarea proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR Componenta C9 Sprijin pentru mediul de afaceri și cercetare, dezvoltare și inovare. Plățile pentru contractele aflate în finanțare au însumat 20.8 milioane lei și au vizat proiecte cuprinse în investițiile I5 și I8.

„Investițiile prin PNRR, Componenta C9 dedicată cercetării și inovării vor produce plus valoare în economia românească. În acest moment, una dintre prioritățile noastre este intensificarea transferului tehnologic și transpunerea în concret a informațiilor, tehnologiilor și, nu în ultimul rând, a produselor pe care cercetarea le concepe. Finanțările europene consistente sunt o șansă extraordinară pentru cercetarea românească și implicit, pentru creșterea economică”, a declarat Bogdan Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Astfel, în investiția 5 Înființarea și operaționalizarea centrelor de competență, MCID a plătit 5.9 milioane lei, pentru proiectele derulate de universități și instituții publice și institute naționale de cercetare – dezvoltare. Investiția 5 vizează înființarea a cinci centre de competență care vor desfășura activități de cercetare, în conformitate cu prioritățile strategice ale României și ale UE și are ca termen de finalizare finalul anului 2025.

De asemenea, pentru Investiția 8 Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializare din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare s-au plătit 14.9 milioane lei. Investiția va acorda finanțare pentru minim 100 proiecte de cercetare conduse de cercetători internaționali de vârf care vor fi afiliați la instituții-gazdă de cercetare din România și vor contribui la consolidarea capacității de cercetare a organizației-gazdă. Contractarea întregii investiții va fi finalizată până 31 decembrie 2023.

Sursa: MCID

Vizualizări: 205