Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Provocările antreprenorilor sociali: Cazul cafenelei Cofeels de la Cluj, afacere socială finanțată din fonduri europene

Cafeneaua socială Cofeels din Cluj a fost înființată de Lucian Butnaru, cu ajutorul fondurilor europene, având în prim-plan angajarea persoanelor cu dizabilități. „Foarte mulți prieteni de-ai mei mi-au povestit că le este greu să-și găsească un loc de muncă. Chiar am în minte un exemplu concret de persoană care vreo 8 luni a aplicat la joburi și nu s-a angajat, o persoană nevăzătoare”, a declarat antreprenorul.

Deși premiată de Google cu „Recenzia de aur”, cafeneaua trece printr-o perioadă dificilă, Lucian cerând sprijinul comunității pentru a strânge resursele financiare necesare restabilirii echilibrului afacerii. Lucian a reușit să adune suma necesară, însă acest caz arată încă o dată nevoia afacerilor sociale de a fi susținute activ atât de stat, cât și de comunitate și conștientizării mai profunde cu privire la întreprinderile sociale din România deoarece aceste afaceri sunt de multe ori mai vulnerabile în fața provocărilor financiare și schimbărilor economice, însă în același timp contribuie activ la rezolvarea problemelor cu care se confruntă societatea - în cazul Cofeels, prin crearea de locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități.

În plus, conform Cristinei Pojoga, consultant senior la fonduri-structurale.ro, un business social are costuri suplimentare legate de obligația de a asigura servicii de consiliere, de informare pentru angajați. În plus, anumite persoane cu vulnerabilitate nu au aceeași productivitate a muncii așa cum are un angajat obișnuit. Toate lucrurile astea nu sunt acoperite la acest moment de facilitățile și de legislația din România.

Povestea lui Lucian, a cafenelei Cofeels și intervenția Cristinei Pojoga pot fi citite pe Euronews.ro. 

Vizualizări: 250