Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia face recomandări către țările UE și examinează planurile bugetare preliminare pentru 2024

Comisia Europeană a lansat ciclul Semestrului European pentru anul 2024. Semestrul European este un exercițiu anual care ajută la identificarea provocărilor economice și sociale din UE, precum și a răspunsurilor politice pentru a permite statelor membre să-și atingă potențialul. În acest an, UE se confruntă cu mai multe provocări importante, cum ar fi inflația ridicată și prețurile ridicate la energie, care trebuie abordate pentru a îmbunătăți competitivitatea UE.

Pentru 2024, Comisia recomandă eliminarea obstacolelor pentru investițiile private și publice, sprijinirea unui mediu de afaceri favorabil și dezvoltarea abilităților necesare pentru tranzițiile verzi și digitale.

Comisia a emis, de asemenea, opiniile sale cu privire la proiectele de planuri bugetare ale statelor membre pentru 2024. Constată că proiectele de planuri bugetare ale Austriei, Germaniei, Italiei, Luxemburgului, Letoniei, Maltei, Olandei, Portugaliei și Slovaciei nu sunt în totalitate în conformitate cu recomandările UE și că cele ale Belgiei, Finlandei, Franței, Croației riscă să nu fie în linie.

În același timp, Comisia oferă sfaturi politice personalizate țărilor din zona euro. Anul acesta, accentul este pus pe răspunsurile politice la provocările inflației ridicate și a competitivității.

În plus, un nou raport Semestru privind ocuparea forței de muncă confirmă că piața muncii din UE este rezistentă, cu o rată a ocupării de 75,4% în al doilea trimestru al anului 2023. Deficite semnificative de forță de muncă și abilități pun obstacole în calea creșterii economice. Dacă nu sunt abordate în mod adecvat, există riscul să împiedice tranzițiile verzi și digitale.

De la introducerea sa în 2011, Semestrul European a devenit esențial pentru evaluarea provocărilor fiscale, economice și de ocupare a forței de muncă ale țărilor UE. În fața multor șocuri în anii trecuți, economia noastră a arătat o reziliență remarcabilă atunci când am acționat în mod coordonat și rapid. Există multe riscuri pe orizont, cum ar fi criza din Orientul Mijlociu și războiul de agresiune din Ucraina. Dar cu răspunsurile politice corecte, economiile statelor membre ar trebui să se redreseze în 2024, în conformitate cu o prognoză economică recentă.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 167