Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Regandirea politicii agricole

Noile reglementari UE le dau agricultorilor libertatea de a raspunde cererii în crestere.
Ministrii agriculturii din UE se reunesc în aceasta saptamana pentru a moderniza politica agricola comuna. Pentru prima data dupa multi ani, ei vor încerca sa gaseasca modalitati de crestere a productiei de alimente, nu de limitare a acesteia.

Suntem, asadar, departe de amintirea „lacurilor de vin” si a ”muntilor de unt”, simboluri ale unei perioade în care productia scapata de sub control a dus la reducerea dramatica a preturilor si i-a lasat pe multi producatori dependenti de subventiile UE.

Astazi, preturile la alimente explodeaza, iar agricultorii din întreaga lume încearca sa faca fata unei cereri tot mai mari la nivel global. În acest context, reglementarile comunitare ar trebui sa-i ajute pe producatorii europeni sa raspunda acestei cereri prin cresterea exporturilor.

Ministrii de resort vor analiza mai multe modificari propuse care vizeaza, printre altele, reducerea subventiilor, suprimarea reglementarilor privind scoaterea terenurilor din circuitul agricol si eliminarea progresiva a cotelor de lapte. Ca si reformele anterioare, noile masuri îsi propun sa le dea agricultorilor libertatea de care au nevoie pentru a raspunde unei cereri în crestere si pentru a aborda noile provocari precum schimbarile climatice, gospodarirea apelor, protejarea biodiversitatii si folosirea biocombustibililor.

Politica agricola comuna a Uniunii Europene – PAC– a facut obiectul unor ample reforme, în ultimele doua decenii. Ultima schimbare importanta a avut loc în anul 2003, cand UE a eliminat subventiile acordate în functie de productia obtinuta, care îi încurajau pe agricultorii europeni sa produca mai mult decat puteau vinde. Noul regim va completa în continuare veniturile agricultorilor, dar le va da acestora o mai mare libertate de a-si adapta productia la cerintele pietei. În schimb, agricultorii vor fi nevoiti sa se conformeze normelor privind protectia mediului, bunastarea animalelor si calitatea produselor alimentare.

Comisia Europeana va directiona catre dezvoltare rurala banii economisiti prin reformarea politicii agricole. Acestia vor fi bineveniti în 12 dintre noile state membre, care, odata cu aderarea, au fost nevoite sa-si modernizeze foarte rapid sectorul agricol.

PAC a fost elaborata pentru a le permite agricultorilor sa duca o viata decenta, pentru a garanta aprovizionarea cu alimente la preturi corecte si pentru a conserva patrimoniul rural al Europei. Aceasta politica beneficiaza de 40% din bugetul UE (aproximativ 55 de miliarde de euro pe an). În sectorul agricol european îsi desfasoara activitatea aproximativ 5% din populatia activa a Uniunii.

Anul acesta, preturile la alimente au înregistrat, la nivel mondial, o crestere brusca si semnificativa care a provocat miscari de protest în mai multe tari. Daca luam în considerare si cresterea cererii pe pietele aflate în expansiune, precum China si India, preturile la produsele alimentare au toate sansele sa ramana la un nivel ridicat si în viitorul apropiat.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 77