Ajutoare de stat: cel mai recent tablou de bord arata ca statele membre se indreapta spre o mai buna directionare a ajutorului
Cel mai recent tablou de bord privind ajutoarele de stat al Comisiei Europene arata ca statele membre folosesc din ce in ce mai mult posibilitatile oferite de normele UE privind ajutorul de stat, revizuite recent, pentru o mai buna directionare a ajutorului.
In 2007, statele membre au alocat, in medie, 80% din ajutoarele acordate catre obiective orizontale, comparativ cu aproximativ 50% la mijlocul anilor 1990, majorand totodata fondurile destinate C&D si ajutorului de mediu. Confruntandu-se cu actuala criza financiara, actiunea coordonata a statelor membre si a Comisiei a asigurat mobilizarea rapida a mecanismelor de sprijinire a sectorului financiar, in conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat.
Comisarul european pentru concurenta, dna Neelie Kroes, a declarat: „Apreciez foarte mult eforturile statelor membre in vederea unei mai bune directionari a ajutorului acordat. Comparativ cu anii 1990, cand 50% din ajutor destinat obiectivelor orizontale, valoarea actuala de 80% indica o evolutie pozitiva. In situatia unui declin economic, acordarea de ajutoare bine directionate devine si mai importanta.”
In ultimii 25 de ani, nivelul total al ajutoarelor de stat a scazut de la peste 2% din PIB in anii 1980 la aproximativ 0,5% in 2007. Subliniind, in acelasi timp, continuarea tendintei statelor membre de a-si concentra ajutoarele pe obiectivele orizontale, tabloul de bord indica totusi ca, in urma crizei financiare recente, ponderea ajutorului de salvare si restructurare va cunoaste probabil o crestere semnificativa pentru unele tari in 2008.
Ajutor pentru depasirea crizei financiare
Actiunea coordonata a statelor membre si a Comisiei a permis punerea in aplicare rapida a unor mecanisme de sprijin adecvate pentru a raspunde provocarii crizei financiare in conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat. Situatia exceptionala a pietelor si numarul mare de notificari primite constituie o provocare semnificativa pentru Comisie, care trebuie sa rezolve aceste cazuri rapid, asigurandu-se totodata ca masurile sunt proportionate si nu fac discriminari intre companii. Ca urmare a bunei cooperari cu statele membre si a instituirii rapide a unei proceduri rapide, Comisia a reusi sa raspunda la notificari si sa adopte decizii in timp record - uneori chiar si in termen de 24 de ore (a se vedea, de exemplu, Bradford si Bingley, IP/08/1437 sau, pentru o privire de ansamblu asupra deciziilor recente, MEMO/08/674).
Simplificare
Ca urmare a reformelor lansate de Planul de actiune din 2005 privind ajutoarele de stat (a se vedea IP/05/680), un numar crescand de masuri de ajutor este acum exceptat de la controlul ex ante al Comisiei, fie prin regulamentul de minimis (a se vedea IP/06/1765), fie prin recent adoptatul regulament general de exceptare pe categorii (GBER, a se vedea IP/08/1110). Aceasta permite Comisiei sa se concentreze asupra celor mai grave cazuri de denaturare a concurentei. Deja in 2007, inainte de GBER, masurile de ajutor exceptate pe categorii reprezentau 65% din numarul total al masurilor, comparativ cu 40% in 2002, desi acest lucru nu este inca reflectat in aceeasi masura in ceea ce priveste cheltuielile: 13% din totalul ajutoarelor au fost acordate prin exceptare pe categorii in 2007 (comparativ cu 6% in 2006). GBER face acum mai usoara acordarea, de catre statele membre, a tipului adecvat de ajutor si, in special, facilitarea de catre acestea a accesului la finantare, in special pentru IMM-uri, permitand astfel o abordare si mai eficienta a crizei financiare si economice actuale.
Aplicarea legislatiei
Tabloul de bord indica, de asemenea, progresele realizate cu privire la recuperarea ajutoarelor ilegale si incompatibile. La sfarsitul lunii iunie 2008, existau 47 de decizii de recuperare in curs de executare, comparativ cu 93 la sfarsitul anului 2004. Mai mult decat atat, 7,1 miliarde euro au fost recuperate efectiv, precum si 2,4 miliarde euro sub forma de dobanzi. Acest lucru inseamna ca aproape 90% din valoarea totala a ajutoarelor ilegale si incompatibile a fost rambursat in mod efectiv de catre beneficiarii acestora pana la sfarsitul lunii iunie 2008, comparativ cu numai 25% la sfarsitul anului 2004.
Comisia considera ca asigurarea aplicarii legislatiei in materie de ajutor de stat de catre instantele nationale este importanta pentru sistemul general de control al ajutoarelor de stat si, astfel, a lansat recent o consultare publica cu privire la un set de orientari destinate sprijinirii instantelor statelor membre in vederea aplicarii normelor UE privind ajutorul de stat (a se vedea IP/08/1384).
Tabloul de bord, impreuna cu un set detaliat de tabele si indicatori statistici pentru toate statele membre, este disponibil pe site-ul Europa:
http://ec.europa.eu/comm/competition/state_aid/studies_reports/studies_reports.html
Sursa: Comisia Europeana