Twinning pentru pregatirea structurilor implicate în programele Interreg / de Vecinatate
Joi, 13 noiembrie 2008, Ministerul Federal al Economiei si Tehnologiei din Germania si Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor au organizat în sala Rapsodia a hotelului Intercontinental din Bucuresti Conferinta finala a proiectului „Twinning pentru pregatirea structurilor implicate în programele Interreg / de Vecinatate”.
Obiectivul proiectului a fost pregatirea expertilor Directiei Cooperare Teritoriala Internationala din cadrul MDLPL pentru preluarea responsabilitatilor ce le revin în gestionarea programelor pentru care institutia este Autoritate (Comuna) de Management:
- Programul de cooperare transfrontaliera România-Bulgaria 2007-2013,
- Programul IPA de cooperare transfrontaliera România-Serbia,
- Programul operational comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013,
- Programul operational comun de cooperare în bazinul Marii Negre 2007-2013,
respectiv Autoritate Nationala:
- Programul de cooperare transfrontaliera Ungaria-România 2007-2013,
- Programul de cooperare transfrontaliera Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013,
- Programul de cooperare transnationala „Sud Estul Europei”,
- Programul de cooperare interregionala INTERREG IVC,
- Programul pentru reteaua de dezvoltare urbana URBACT II,
- Programul de cooperare interregionala INTERACT 2007-2013.
Implementat pe parcursul a 20 luni, proiectul de twinning a avut trei componente:
a. Finalizarea documentelor de programare aferente programelor Obiectivului Cooperare Teritoriala Europeana, IPA si ENPI;
b. Sprijin în vederea întaririi capacitatii administrative pentru implementarea, managementul si controlul programelor operationale;
c. Întarirea capacitatii structurilor administratiei publice si training.
Astfel, proiectul de twinning a sprijinit pregatirea documentelor de programare în vederea aprobarii de catre Comisia Europeana, proiectarea sistemelor de implementare pentru toate programele si instruirea personalului implicat în gestionarea acestora.
Schimbul de experienta si bune practici - cu experti si institutii care gestioneaza programe de cooperare teritoriala europeana din Germania (stat care a pus bazele cooperarii transfrontaliere), Polonia (stat care s-a confruntat cu situatii similare celor din România) si Estonia - a contribuit cu succes la pregatirea structurilor de gestionare a programelor de cooperare transfrontaliera.
În cadrul conferintei finale, expertii din cele trei tari au subliniat înca o data importanta coordonarii între structurile care gestioneaza programe de cooperare teritoriala europeana, a descentralizarii si a implicarii euroregiunilor în generarea de proiecte cu impact transfrontalier.
Sursa: MDLPL