Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Finantarile europene au inundat, deocamdata, doar mediul online

Cel puţin 20 de site-uri autohtone lansate în ultima perioadă se bat pentru aceeaşi miză: prezentarea fondurilor europene şi a modalităţilor de accesare a acestora. Care sunt însă cele care oferă informaţii verificate?

Emanuel Răuţă, manager GEA Strategy&Consulting, recomandă celor care vor să obţină informaţii generale despre finanţările europene site-urile Autorităţii de Coordonare a Instrumentelor Structurale (ACIS) şi cele ale autorităţilor de management care gestionează programele operaţionale. „De asemenea, anumite bănci au început să-şi diversifice oferta pentru creditele de cofinanţare pentru utilizarea instrumentelor structurale şi au început să prezinte informaţiile despre modul de accesare a fondurilor europene mult mai bine structurat, astfel încat să atragă potenţialii clienţi“, spune Răuţă. În opinia sa, există mai multe tipuri de site-uri: cele care actualizează zilnic informaţiile primite de la autorităţile de management sau diverse surse europene, care prezintă analitic oportunităţile de finanţare şi care oferă şi analize în funcţie de tipul de finanţare disponibil şi tipul de beneficiar, cele ale băncilor, ale instituţiilor implicate în gestionarea anumitor programe şi ale companiilor de consultanţă, care însă evită să ofere foarte multe informaţii.

Unul din site-urile oficiale este cel al ACIS (www.fonduri-ue.ro). Acesta a costat aproape 5.000 de euro şi este astfel structurat încat să prezinte atat oportunităţile active de finanţare, cat şi tipul de beneficiar care le poate accesa. Site-ul este o bibliotecă virtuală care conţine documentele-cadru, ghidul de achiziţii publice, reguli de eligibilitate, formulare electronice, glosare de termeni de specialitate etc. În luna octombrie, cand s-a derulat şi o campanie de promovare a site-ului, acesta a avut circa 25.500 de vizite. Majoritatea vizitatorilor sunt din Romania (93%), Italia (2%) şi Spania (1%). Bucureştiul are cel mai mare număr de accesări (35%), urmat de Sighişoara (10,5%). „Primim în medie între 20 şi 50 de solicitări de informaţii pe zi. Timpul mediu de răspuns este cam două-trei zile, dar, în perioadele foarte aglomerate, acesta se poate prelungi în funcţie de numărul de răspunsuri de elaborat“, susţine Ioana Paslaru, reprezentant al ACIS. Cele mai frecvente întrebări sunt cele care se referă la finanţarea pensiunilor, a producerii de energie din surse regenerabile şi la finanţarea dezvoltării întreprinderilor.

Competitori privaţi

Un alt site destinat celor interesaţi de fondurile europene este www.finantare.ro. Acesta a fost lansat în februarie 2003, a costat 3.000 de euro, iar în prezent are circa 14.000 de vizitatori săptămanal şi 60.000 lunar. „Ideea a pornit de la faptul că, deşi erau multe programe de finanţare lansate pentru Romania, acestea nu erau accesate.

Informaţiile erau greu de găsit, iar mediatizarea era deficitară. Un site care să centralizeze aceste informaţii era mai mult decat util“, susţine Mihaela Manea, content manager Finanţare.ro. Site-ul aparţine firmei Kapital SRL din Iaşi, deţinută de Marius Alexa, Cristian Ciripescu şi Andrei Iordache. Acesta cuprinde diferite informaţii despre: fonduri structurale, credite IMM, subvenţii, ştiri despre finanţări, companiile de consultanţă etc.

Dragoş Jaliu este iniţiatorul portalului www.fonduri-structurale.ro, care a fost lansat în urmă cu doi ani şi care aparţine consorţiului Structural Consulting Group. „Oferim informaţii despre proiectele eligibile, despre posibili parteneri la nivel local, regional şi naţional, dar şi despre firmele de consultanţă. Primim frecvent solicitări de consultanţă pentru turism şi agroturism, dar şi pentru finanţarea IMM-urilor“, spune Jaliu. În luna octombrie, site-ul a avut circa 67.000 de vizitatori.

Sursa: Capital

Vizualizări: 90