Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MDLPL propune elaborarea unui program national pentru finantarea proiectelor de infrastructura regionala si locala de transport

Miercuri, 12 noiembrie 2008, Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri, 12 noiembrie 2008, nota înaintată de Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, László BORBÉLY, privind Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Regională şi Locală de Transport. Prin acest document, MDLPL propune aprobarea elaborării şi implementării unui program naţional de investiţii în proiecte de infrastructură de transport, prin care să se finanţeze proiectele pregătite pentru Programul Operaţional Regional, Axa 2 „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale”, domeniul major de intervenţie 2.1 – „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane – inclusiv construcţia / reabilitarea şoselelor de centură” care, din lipsă de finanţare, se află pe listele de rezervă ale regiunilor.

„Pentru acest domeniu de intervenţie au fost depuse proiecte a căror valoare este aproape dublă faţă de fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru 7 ani. Acest număr impresionant de proiecte se explică şi prin alocarea, prin două Hotărâri de Guvern, a aproximativ 60 milioane de euro destinaţi pregătirii a peste 200 de proiecte, cele mai multe privind infrastructura locală şi regională. Consider că importanţa acestor proiecte pentru România este majoră, întrucât de implementarea lor depinde în bună măsură dezvoltarea judeţelor şi a regiunilor. De aceea, un Guvern responsabil trebuie să pornească un program destinat investiţiilor în infrastructura locală şi regională, prin care să se asigure că acestea beneficiază de sprijinul bugetar necesar pentru a fi duse la bun sfârşit”, a declarat Ministrul László BORBÉLY.

Axa POR, referitoare la îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale, beneficiază pentru întreaga perioadă de programare, 2007-2013, de o alocare financiară în valoare de 877 milioane euro. Până în prezent, pe această axă s-au depus 173 de proiecte, în valoare totală de 1,8 miliarde euro, din care 133 de proiecte, în valoare totală de 1,5 miliarde euro, se află în proces de evaluare şi selecţie.

În 5 dintre regiunile de dezvoltare valoarea solicitată a proiectelor aflate în proces de evaluare şi selecţie depăşeşte alocarea regională, cu procente situate între 39,6% şi 175,01%. Din acest motiv, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional a decis suspendarea depunerii cererilor de finanţare a proiectelor de reabilitare a infrastructurii de transport în acele regiuni în care valoarea solicitată a proiectelor aflate în proces de evaluare şi selecţie depăşeşte cu mai mult de 50% alocarea financiara a regiunii respective pe întreaga perioada de programare.

În aceste condiţii, începând cu 16 octombrie 2008, s-a suspendat depunerea cererilor de finanţare a infrastructurii de transport în regiunile Nord – Est (alocare financiară depăşită cu 120,11%), Sud –Est (alocare financiară depăşită cu 93,34 %), Sud-Vest (alocare financiară depăşită cu 175,01%). Pentru celelalte regiuni se va aplica acelaşi prag pentru suspendarea depunerii de proiecte.

Întrucât există multe proiecte valoroase şi necesare comunităţilor locale şi regionale, proiectele din domeniul infrastructurii de transport care îndeplinesc criteriile de selecţie, dar pentru care în acest moment nu mai există finanţare, sunt păstrate într-o listă de rezervă. În această situaţie se află aproximativ 120 proiecte, cu o valoare estimată de 1,1 miliarde euro. La aceste proiecte se vor adăuga şi altele, provenite din regiunile în care nu s-a suspendat încă depunerea de proiecte de infrastructură de transport.

Sursa: MDLPL

Vizualizări: 85