Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a aprobat o hotarare prin care se continua implementarea obiectivelor specifice masurilor SAPARD.

Programul National pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNADR), aprobat prin Decizia Comisiei Europene nr. C (2000) 3742 Final/12.12.2000, modificata prin Decizia Comisiei Europene nr. C (2006) 1194/11.04.2006, este documentul de programare multianuala si de fundamentare pentru implementarea Programului SAPARD in Romania.

PNADR programeaza implementarea a unsprezece masuri de interventie in spatiul rural, grupate in patru mari obiective, care vizeaza: imbunatatirea competitivitatii in prelucrarea produselor agricole si piscicole, imbunatatirea infrastructurilor pentru agricultura si dezvoltare rurala, dezvoltarea economiei rurale si dezvoltarea resurselor umane.

Comitetul Structurii Agricole si Rurale (STAR) al statelor membre ale Uniunii Europene a adus mai multe amendamente PNADR, iar respectivele modificari si completari ale fiselor tehnice ale masurilor au fost aprobate prin hotarari ale Guvernului.

Actul normativ aprobat azi de Guvern vizeaza conformitatea legislatiei romane cu amendamentele adoptate in Comitetul STAR al statelor membre ale Uniunii Europene din 21 iunie si 20 decembrie 2006, conform Deciziilor Directiei Generale pentru Agricultura ale Comisiei Europene din data 5 iulie, respectiv 27 decembrie 2006. Aceste amendamente se refera la:
- prelungirea pana la 31 decembrie 2006 a termenului de aplicare a prevederilor art.16 (1) si 16 (1) (a), Sectiunea A din Acordul Multianual de Finantare aprobat prin Legea nr. 316/2001 pentru proiectele din cadru masurilor 1.1 imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole, 2.1 Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, 3.1 Investitii in exploatatiile agricole, 3.4 Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative;
- cresterea valorii totale eligibile la 1.000.000 Euro doar pentru proiectele de reabilitare a plantatiilor viticole (reconversie, inlocuirea vitei de vie imbatranite si/sau slab productive, precum si a hibrizilor de vita de vie numai cu soiuri nobile);
- suplimentarea contributiei Uniunii Europene cu 18,214 milioane, precum si redistribuiri ale sumelor alocate intre masuri, modificandu-se Capitolul V Alocari financiare din PNADR.
Guvernul Romaniei - Biroul de presa - 20.02.2007

Vizualizări: 104