Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Adrian-Ioan Veștea: Investim în reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii culturale din întreaga țară

Ministrul Adrian-Ioan Veștea s-a aflat vineri, 15 septembrie 2023, într-o vizită de lucru în Suceava, unde s-a întâlnit cu autoritățile locale din județ și a verificat stadiul lucrărilor la trei obiective de investiții finanțate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții (CNI).

Clădirea Palatului Administrativ se află în proces de consolidare, restaurare, reabilitare și dotare, ca urmare a incendiului din martie 2021, când a fost distrusă aproape în întregime, fiind afectată structura de rezistență a corpurilor de clădire, în principal la nivelul etajelor superioare și al acoperișului. Edificiul este situat în zona istorică a orașului și găzduia Prefectura și Consiliul Județean Suceava.

Prin proiectul de reabilitare se urmărește menținerea rezistenței elementelor structurale actuale și îmbunătățirea protecției seismice, păstrându-se caracteristicile arhitecturale ale construcției, aflată pe lista monumentelor istorice. Valoarea totală avizată a investiției este de 96.013.002,54 de lei, iar durata contractuală de realizare este de 22 de luni, dintre care 4 luni sunt dedicate activității de proiectare.

Și ansamblul de clădiri ale Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” este în curs de consolidare și reabilitare, în vederea optimizării facilităților funcționale. Intervențiile vizează Biserica Sfântul Gheorghe, reședința arhiepiscopală, chiliile, paraclisul și biserica veche.

Ansamblul incintă al mănăstirii este monument UNESCO și, totodată, înscris pe lista monumentelor istorice din județul Suceava. Lucrările au o valoare avizată de peste 100 de milioane de lei, iar durata estimată de realizare este de 42 de luni, 6 luni fiind dedicate activității de proiectare.

„Prin astfel de investiții, susținem conservarea patrimoniului istoric și cultural, atât pentru noi, cât și pentru generațiilor viitoare. Le-am solicitat constructorilor să se asigure că toate lucrările respectă caracteristicile patrimoniului și se încadrează în termenele contractuale”, a precizat ministrul dezvoltării.

În municipiul Suceava, Ministerul Dezvoltării, prin CNI, finanțează și construirea unei săli polivalente cu 5.000 de locuri, pe un regim de înălțime D+P+2E (demisol+parter+ 2 etaje) și o suprafață desfășurată de 28.053 mp, care va încorpora spații necesare pentru desfășurarea activității specifice sălii polivalente și conexe acesteia. Investiția este de 185.262.660,23 de lei, termenul estimat de finalizare fiind luna iulie a anului viitor.

Sursa: MDLPA

Vizualizări: 167