Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondul pentru Modernizare: Ghidul privind sprijinirea investițiilor pentru modernizarea/reabilitarea rețelei inteligente de termoficare, lansat în consultare publică

Ministerul Energiei a lansat ieri, 13 septembrie 2023, spre consultare publică Ghidul solicitantului privind Sprijinirea investițiilor pentru modernizarea/reabilitarea rețelei inteligente de termoficare, din cadrul Programului cheie 5: „Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare” aferent Fondului pentru Modernizare.

În cadrul apelului de proiecte pentru selecția de proiecte vor putea fi finanțate proiecte care au ca obiective:

  • o economie mai eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, mai ecologică și mai competitivă, conducând la dezvoltarea durabilă, care se bazează printre altele, pe un nivel înalt de protecție și pe îmbunătățirea calității mediului;
  • creșterea eficienței energetice în sistemele centralizate de transport și/sau distribuție a energiei termice, prin optimizarea rețelelor de distribuție/transport a agentului termic, precum şi prin implementarea unui sistem de conducte dotate cu sistem de detectare, semnalizare şi localizare a pierderilor.

Beneficiari eligibili:

  • Unități administrativ-teritoriale (UAT)/subdiviziunile administrativ-teritoriale, definite prin legea nr. 286 din 6 iulie 2006 pentru modificarea şi completarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, cu modificările și completările ulterioare, care produc energie termică în scopul furnizării în rețeaua de transport şi distribuție/care dețin sistemul de distribuție și transport pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică sau pentru consumul propriu (pentru proiecte de tip A-B),
  • Operatori de transport și/sau distribuție a energiei termice definiți conform cadrului legal în vigoare (pentru proiecte de tip A-B).

Finanțarea pentru modernizarea rețelelor de transport și/sau distribuție contribuie la atingerea următoarelor ținte până în anul 2030:

  • reducerea pierderilor de energie termică înregistrate pe rețele de transport și/sau distribuție a agentului termic la nivel național.
  • dezvoltarea rețelei inteligente de termoficare.

Perioada de consultare publică este de 30 zile calendaristice de la data publicării pe site-ul Ministerului Energiei.

Observațiile și propunerile pot fi transmise la adresa de e-mail: fonduri.europene@energie.gov.ro

Descarcă documentele

Sursa: Ministerul Energiei

Vizualizări: 231