Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Oportunitățile de finanțare sprijinite prin PTJ, tema întâlnirii de lucru dintre reprezentanții MIPE și cei ai grupului teritorial pentru tranziție justă din județul Gorj

Miercuri, 30 august 2023, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene – doamna Andreea Anamaria Naggar, secretar de stat, doamna Alina Costachescu, șeful Autorității de Management pentru Programul Tranziție Justă (PTJ) și membrii grupului pentru tranziție justă din județul Gorj, condus de domnul Cosmin-Mihai Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj. La dezbaterile derulate în cadrul întâlnirii menționate au mai participat domnul Dan-Dorin Tașcău, vicepreședinte CJ Gorj, precum și reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud Vest Oltenia – domnul Marius Vărgatu, director general adjunct și doamna Marilena Alecu, director politici regionale și comunicare.

În cadrul discuțiilor a fost realizată o analiză a principalelor modificări asupra criteriilor de eligibilitate și evaluare tehnico-financiară propuse în cadrul Ghidului solicitantului privind investițiile productive în IMM-uri și crearea de noi locuri de muncă, document ce se află în etapa de consultare publică pe site-ului MIPE, până la data de 31 august 2023. Astfel, a fost subliniată necesitatea reflectării specificului local în acord cu domeniile prioritare menționate în PTJ, cu cel mai ridicat potențial de transformare economică la nivelul județului Gorj, precum și cu cele din strategia de specializare inteligentă a regiunii Sud Vest Oltenia.

AMPTJ a confirmat disponibilitatea de a corela specificul local cu modalitatea de ierarhizare a criteriilor din cadrul grilei de evaluare tehnico-financiară. A fost sugerată creionarea unor direcții strategice de atragere a investitorilor străini în județ, prin promovarea comună de către membrii grupului de tranziție justă și ADR SV Oltenia a oportunităților de finanțare din cei trei piloni ai Fondului de Tranziție Justă.

Prin apelul de proiecte finanțate în cadrul acțiunii „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” – Componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, vor fi finanțate investiții productive, județul Gorj având o alocare estimativă de 184,89 milioane euro.

Potrivit comunicatului oficial, un alt aspect important adus în discuție a fost calendarul lansării apelurilor de proiecte în cadrul PTJ 2021-2027, cu alocările financiare indicative în corelare cu necesarul de finanțare estimat la nivel local, precum și cu gradul de maturitate a proiectelor.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 188