Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondul european de integrare a resortisantilor tarilor terte pentru perioada 2007- 2013

Comisia a adoptat recent programul multianual pentru Romania în cadrul Fondului european de integrare a resortisantilor tarilor terte pentru perioada 2007-2013, suma estimata fiind de 9,06 milioane de euro (din care contributia comunitara reprezinta 6,95 milioane de euro), precum si primele doua programe anuale pentru 2007 si 2008.

Vicepresedinte Comisiei Europene, Jacques BARROT, care detine portofoliul de justitie, libertate si securitate, a salutat adoptarea primului program multianual pentru implementarea Fondului european de integrare. „Odata cu lansarea programului multianual, Romania si-a demonstrat angajamentul sau de a integra resortisantii tarilor terte”.

Romania a ales sa se concentreze pe trei din cele patru prioritati strategice prevazute de Fond, si anume:
A. aplicarea în practica a „principiilor de baza comune ale politicii de integrare a imigrantilor în Uniunea Europeana”;
B. dezvoltarea indicatorilor si a metodologiilor de evaluare a progreselor, de adaptare a politicilor si a masurilor, precum si de facilitare a coordonarii învatarii comparative;
C. consolidarea capacitatilor de aplicare a politicilor, a competentelor interculturale si de coordonare în cadrul statelor membre la diferite niveluri si departamente ale administratiei publice.

Printre proiectele finantate în cadrul programelor anuale 2007 si 2008 pentru Romania, mentionam urmatoarele:

  •  cursuri de limba pentru resortisantii tarilor terte nou veniti;
  •  activitati de consiliere pentru resortisantii tarilor terte;
  •  activitati de cercetare în legatura cu situatia resortisantilor tarilor terte privind dificultatile întampinate în procesul de integrare;
  •  punerea în practica a unor programe de integrare pentru categoriile vulnerabile de resortisanti ai tarilor terte.

Context
Fondul european de integrare a resortisantilor tarilor terte reprezinta unul din cele patru instrumente financiare ale Programului general „Solidaritatea si gestionarea fluxurilor de migratie” care abordeaza problema partajarii echitabile între statele membre a responsabilitatilor rezultate din introducerea gestionarii integrate a frontierelor externe ale statelor membre ale Uniunii Europene si din punerea în aplicare a unor politici comune în materie de azil si imigratie. Celelalte trei fonduri sunt Fondul pentru frontierele externe, Fondul de returnare si Fondul european pentru refugiati.

Fondul european pentru integrarea resortisantilor tarilor terte este expresia unui proces dinamic de adaptare reciproca din partea tuturor imigrantilor si a rezidentilor din statele membre.

În mod concret, fondul sustine eforturile care urmaresc:
  •  sa permita resortisantilor tarilor terte care provin din diferite medii economice, culturale, religioase, lingvistice si etnice sa îndeplineasca toate conditiile de sedere si sa faciliteze integrarea acestora în societatile europene;
  • dezvoltarea capacitatii statelor membre de a dezvolta si a pune în aplicare strategii nationale de integrare, la toate nivelurile societatii.
Bugetul general al acestui fond pentru perioada 2007-2013 este de 825 de milioane de euro, distribuite dupa cum urmeaza:
  •  93% sunt alocate statelor membre iar metoda de alocare a fondurilor reflecta solidaritatea pe baza numarului de resortisanti ai tarilor terte cu sedere legala;
  •  7% sunt gestionate direct de Comisie si sunt destinate actiunilor comunitare.

Cererea de propuneri pentru actiunile comunitare din 2008 va fi publicata pana la sfarsitul anului în curs. Proiectele transnationale precum crearea de retele, lansarea de proiecte pilot, desfasurarea de campanii de sensibilizare, studii în domeniul integrarii ar putea beneficia, de asemenea, de sprijin financiar.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 126