Cofinantare nationala pentru Fondul European pentru Pescuit
Contribuţia naţională asigurată de la bugetul de stat pentru proiectele cofinanţate din Fondul European pentru Pescuit (FEP) va fi de aproximativ 77 milioane euro pentru perioada 2007-2013.
Guvernul a aprobat în şedinţa de marti, 4 noiembrie 2008, cadrul general pentru aplicarea procedurilor de evaluare, selecţie, contractare, achiziţii, plată, control şi monitorizare aferente proiectelor cofinanţate din Fondul European pentru Pescuit (POP), prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, pe întreaga perioadă de derulare a programului.
Cofinanţarea alocată României din Fondul European pentru Pescuit pentru aceeaşi perioadă însumează 230 milioane euro, ca urmare a adoptării şi aprobării de către Comisia Europeană a Programului Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, la data de 14 decembrie 2007.
Potrivit cadrului general adoptat de Guvern, un solicitant poate depune în acelaşi timp cel mult două proiecte pentru măsuri diferite din cadrul POP pentru a fi cofinanţate din FEP. Un al doilea proiect în cadrul aceleiaşi măsuri cofinanţate prin FEP poate fi depus doar cu condiţia ca primul proiect să fie finalizat.
Subcontractarea totală a achiziţiei nu este permisă pentru operaţiunile derulate pentru cofinanţarea din FEP.
În cazul subcontractării operaţiunilor de furnizare de bunuri, lucrări sau servicii, contractorul răspunde în integralitate de respectarea prevederilor contractuale faţă de beneficiarii cofinanţării prin FEP şi este obligat să furnizeze Agenţiei Naţionale pentru Pescuit (ANPA) şi Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) toate informaţiile legate de subcontractori, conform cerinţelor acestora.
Actul normativ prevede, de asemenea, publicarea listei contractorilor care nu îşi respectă obligaţiile contractuale pe site-ul oficial al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Informaţiile despre aceşti contractori pot fi incluse pe listă numai la solicitarea expresă a unui beneficiar de cofinanţare din FEP.
Instituţiile implicate direct în implementarea prevederilor actului normativ sunt Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură.
Informaţii de background:
Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2103 a fost elaborat astfel încât contribuţia financiară alocată prin Fondul European pentru Pescuit va completa sprijinul financiar acordat la nivel naţional, regional şi local, integrându-se în priorităţile Comunităţii.
Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013 a fost aprobat de Comisia Europeană prin Decizia nr. 6664 din 14 decembrie 2007.
Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/2008 privind gestionarea fondurilor nerambursabile alocate de la Comunitatea Europeană din Fondul European pentru Pescuit şi a fondurilor de cofinanţare şi prefinanţare alocate de la bugetul de stat se stabileşte cadrul financiar general pentru gestionarea asistenţei financiare nerambursabile alocate României în calitate de stat membru al Uniunii Europene, precum şi a prefinanţării şi cofinanţării aferente acestei asistenţe, în vederea asigurării unui management financiar eficient al fondurilor provenite din Fondul European pentru Pescuit.
Obiectivul general al Programului Operaţional pentru Pescuit 2007-2013 îl reprezintă un sector piscicol competitiv, modern şi dinamic, bazat pe activităţi durabile de pescuit şi acvacultură care ia în considerare aspectele legate de protecţia mediului, dezvoltarea socială şi bunăstarea economică.
Sursa Guvernul Romaniei