Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noutăți pe finanțările gestionate de Ministerul Antreprenoriatului. Pe programele Comerț & Servicii și Microindustrializare nu se vor mai acorda granturi, ci împrumuturi

Luni, 10 iulie 2023, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea, s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor bănci din România într-o reuniune de lucru. Întâlnirea s-a concentrat pe dezbaterea propunerii de relansare a programului de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață („Comerț & Servicii” ), precum și a celui multianual pentru microindustrializare („Microindustrializare” ), în variante îmbunătățite, axate pe parteneriatul public-privat.

„Este momentul să schimbăm filosofia și să găsim noi metode de a realiza programele de finanțare, inclusiv pe cele cu tradiție”, a declarat ministrul.

Noile ediții - pilot ale programelor ( „Comerț & Servicii” și „Microindustrializare” ) au drept obiectiv susținerea investițiilor și creșterea competitivității IMM-urilor din aceste sectoare, precum și încurajarea digitalizării și transformării verzi a acestora, respectiv promovarea producției interne și a conceptului „Fabricat în România”. Mecanismele de finanțare, în ambele cazuri, vizează acordarea de credite pentru o serie de investiții eligibile cum ar fi, spre exemplu, achiziționarea de echipamente, tehnologii sau sisteme destinate eficientizării energetice. Din totalul sumei, MEAT va asigura o primă de capital pentru diminuarea și reeșalonarea creditului.

Potrivit comunicatului oficial, reprezentanții bancari au agreat propunerile înaintate, prezentând, totodată, aprecierea pentru inițiativă și transparență.

„Băncile pot asigura un efect multiplicator mai mare, drept urmare consider că această abordare oferă statului român cea mai bună oportunitate de a susține antreprenoriatul local. Mai mult, în această manieră ne putem concentra pe creșterea firmelor după perioada lor de debut, evident, acolo unde există un adevărat potențial”, a conchis ministrul Ștefan-Radu Oprea.

Procedurile de implementare ale celor două programe se află în curs de definitivare la nivelul instituției de resort, urmând ca până la începutul lunii august să fie făcute publice, spre consultare și dezbatere. Bugetul alocat programului „Comerț & Servicii”, pentru anul în curs, este de 74,5 milioane de lei, în timp ce programul „Microindustrializare” beneficiază de 85 de milioane de lei.

Sursa: MEAT

Vizualizări: 918