Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

BEI: Noi finanțări, în valoare de 675 milioane euro, pentru transport, dezvoltare urbană și mici întreprinderi

În ziua aniversării a 30 de ani de activitate în România, o delegație a Grupului Băncii Europene de Investiții, condusă de vicepreşedinta Lilyana Pavlova, a efectuat o vizită de lucru la Ministerul Finanțelor, în cadrul căreia au fost trasate noi linii ale parteneriatului pentru ca administrațiile publice și societățile private din România să beneficieze în continuare de asistență de specialitate privind planificarea și valorificarea proiectelor de investiții.

„Aniversăm astăzi un parteneriat esențial pentru modelarea peisajului economic al României. De la proiecte de infrastructură de referință la inițiative de energie regenerabilă, de la extinderea unităților din sănătate și până la dezvoltarea instituțiilor de învățământ, cei 30 de ani de colaborare și cooperare cu Grupul Băncii Europene de Investiții și-au pus permanent amprenta asupra evoluției noastre. Grupul BEI s-a dovedit un partener incontestabil de-a lungul timpului, prin sprijinul acordat în implementarea politicii de coeziune, atât prin împrumuturile la nivel suveran, în condiții financiare extrem de avantajoase, cât și prin asistența tehnică. Am convingerea că expertiza BEI va oferi repere pentru dezvoltarea capacității instituțiilor financiare naționale și potențial pentru întărirea colaborării noastre în viitor” , a transmis ministrul Marcel Boloș.

Investiții de peste 17 miliarde euro în România

Banca Europeană de Investiții a acordat României peste 17 miliarde EUR în peste 170 de proiecte finanțate de când și-a început operațiunile în țară.

Joi, 22 iunie 2023, BEI a anunțat noi finanțări, în valoare de 675 milioane EUR, pentru transport, dezvoltare urbană și mici întreprinderi.

„Având în vedere progresul pe care l-a înregistrat economia țării în ultimii 30 de ani, sunt mândră că Grupul BEI, ca bancă a UE, a putut să o susțină oferind finanțare pentru școli, spitale, infrastructură publică, universități și transport mai bune și sprijinind acțiunile climatice și micile întreprinderi. Angajamentul nostru față de România rămâne puternic, așa cum o demonstrează noile finanțări, în valoare de 675 milioane EUR, pentru transport, dezvoltare urbană și micile întreprinderi, din care 600 milioane EUR contribuie la implementarea Mecanismului de redresare și reziliență” , a explicat Lilyana Pavlova, vicepreședinta BEI.

Peste 56.000 companii sprijinite

„Angajamentul nostru în România este un adevărat succes, dovedind ce putem reuși prin colaborare eficientă între actorii locali, naționali și europeni. Până în prezent, FEI a generat sprijin financiar pentru mai mult de 56.000 de întreprinderi românești, în mare parte datorită parteneriatului nostru cu guvernul român. Intenționăm să rămânem implicați îndeaproape pe piața românească, motiv pentru care am încheiat o serie de noi acorduri, prin care oferim soluții de finanțare care vor contribui la impulsionarea antreprenoriatului, la susținerea potențialului de inovare al țării și la ajutorarea micilor întreprinderi în tranzițiile ecologice și digitale. Pentru a gestiona dificultățile cu care ne confruntăm, în primul rând, schimbările climatice și impactul lor economic, este nevoie de sinergii și de o cooperare strânsă. Suntem încrezători în potențialul parteneriatelor de afaceri pe termen lung pe care le-am dezvoltat și care vor ajuta la implementarea promptă a sprijinului pe care îl acordăm IMM-urilor din România” , a completat Marjut Falkstedt, directoare executivă al FEI.

BEI este acționar majoritar al Fondului European de Investiții, care acordă finanțare întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) prin instrumente de capital de risc. Ceilalți acționari sunt Comisia Europeană și diverse instituții financiare din toată Europa. Înființat în 1994, Fondul este activ în toate statele membre ale UE, în țările candidate, în Liechtenstein și Norvegia.

BEI în România

BEI lucrează în România de la începutul anilor 1990, îmbunătățind coeziunea, infrastructura și serviciile de sănătate și sprijinind întreprinderile mici și mijlocii. Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia. Banca pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE. După izbucnirea Covid-19, în 2020, banca UE și-a mărit semnificativ sprijinul pentru sectorul sănătății din România, contribuind cu 1,1 miliarde EUR la finanțarea a trei spitale regionale și la reabilitarea a 26 de spitale și unități medicale mai mici din toată țara. Pe lângă domeniul sănătății, Grupul BEI s-a concentrat recent și pe investițiile în învățământul superior, sprijinirea IMM-urilor și tranziția verde. România găzduiește unul dintre cele mai mari birouri ale Grupului BEI din lume și este cel mai mare beneficiar de consultanță din partea BEI, care sprijină autoritățile române în pregătirea și punerea în aplicare a proiectelor cofinanțate cu fonduri UE.

De la înființarea sa, FEI a oferit finanțare în valoare de 2,3 miliarde EUR prin 115 contracte în România. Se preconizează că aceste investiții vor genera finanțare de aproximativ 6,5 miliarde EUR, iar până acum au susținut peste 381 000 de locuri de muncă. FEI face parte din Grupul BEI. Misiunea sa centrală este de a sprijini microîntreprinderile și IMM-urile din Europa, facilitându-le accesul la finanțare. FEI proiectează și dezvoltă instrumente de capital de risc și de creștere, garanții și instrumente de microfinanțare care vizează în mod special acest segment de piață. În acest rol, FEI contribuie la urmărirea obiectivelor cheie ale politicii UE, cum ar fi competitivitatea și creșterea, inovarea și digitalizarea, impactul social și incluziunea, competențele și capitalul uman, acțiunile climatice și durabilitatea mediului.

Sursa: Ministerul Finanțelor

Vizualizări: 307