Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Agenda POS mediu e ambitioasa: 70 de proiecte vor fi aprobate pana in 2010

Joi, 23 octombrie a.c., a avut loc, la Sibiu, cea de-a treia reuniune oficiala a Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Sectorial "Mediu" (CM POS Mediu), la care au participat, în calitate de membri sau de observatori, reprezentanti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, ai Comisiei Europene, ai autoritatilor centrale si locale, ONG-urilor, precum si ai asociatiilor profesionale.
Reuniunea Comitetului de Monitorizare a constituit o oportunitate pentru prezentarea progreselor înregistrate în implementarea POS Mediu. Discutiile care au avut loc au vizat urmatoarele aspecte:

1. Analiza stadiului pregatirii proiectelor
MMDD a reiterat necesitatea aprobarii pâna cel târziu la începutul anului 2010 a unui numar de aproximativ 70 proiecte de infrastructura de mediu (în sectoarele de apa, deseuri, termoficare, inundatii etc). Proiectele urmeaza a fi implementate gradual pâna în anul 2013.

Reamintim ca pâna în acest moment, Comisia Europeana a aprobat urmatoarele 8 proiecte:

  • Cluj-Salaj (cca. 197 milioane Euro)
  • Giurgiu (cca. 72 milioane Euro)
  • Turda-Campia Turzii (cca. 80 milioane Euro)
  • Calarasi (cca. 100 milioane Euro)
  • Tulcea (cca. 114 milioane Euro)
  • Sibiu (cca. 90 milioane Euro)
  • Teleorman (cca. 122 milioane Euro)
  • Gorj (cca. 90 milioane Euro)
De asemenea, proiectele pentru judetele Olt (cca. 73 milioane Euro) si Brasov (cca. 185 milioane Euro) vor fi supuse aprobarii pâna la finalul anului 2008.

2. Coordonarea institutiilor de mediu finantate din POS mediu cu investitiile finantate prin alte programe (surse locale, buget de stat etc.)
Au fost prezentate mecanismele prin care se asigura coordonarea investitiilor din POS Mediu cu cele realizate din alte surse (protocoale de colaborare, comitete inter-ministeriale, etc).

3. Stadiul contractarii fondurilor europene nerambursabile
MMDD a prezentat strategia privind contractarea fondurilor europene nerambursabile, subliniind ca angajarea majoritatii fondurilor alocate în cadrul POS Mediu (5,6 miliarde de Euro) va fi realizata pâna în anul 2010. Astfel, anul 2009 este un an crucial pentru semnarea contractelor de finantare cu beneficiarii proiectelor si începerea primelor contracte de lucrari si servicii.

4. Sistemul de Implementare a POS Mediu
MMDD a subliniat ca sistemul de implementare a POS Mediu este functional, toate mecanismele necesare fiind asigurate. Cu toate acestea, a fost subliniat faptul ca este necesar un efort sustinut din partea autoritatilor locale în vederea asigurarii sustenabilitatii cadrului institutional necesar implementarii proiectelor de mare anvergura finantate prin POS Mediu (crearea asociatiilor de dezvoltare regionala, stabilirea operatorilor regionali, adoptarea la timp a tuturor deciziilor necesare implementarii proiectelor etc).

5. Planul Multianual de Evaluare a POS Mediu
MMDD a prezentat Comitetului de Monitorizare Planul de Evaluare, document care va sta la baza activitatilor de evaluare a progreselor realizate în implementarea POS Mediu, în particular atingerea indicatorilor si a obiectivelor programului operational.
Participantii, printre care si reprezentantii Comisiei Europene, Directia Generala pentru Politici Regionale, au apreciat în unanimitate progresele înregistrate, în special aprobarea primelor opt proiecte din sectorul de mediu, reprezentând fonduri angajate în valoare de aproximativ un miliard de EURO. România este primul stat membru pentru care au fost aprobate proiecte majore în perioada de programare 2007-2013.

Sursa: MMDD

Vizualizări: 98