Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Inaugurarea centrului multifuncțional din Călimănești, reabilitat cu fonduri europene

Directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, domnul Alexandru Stănescu, a participat, sâmbătă, 20 mai 2023, la inaugurarea Centrului Multifuncțional din Călimănești, recent modernizat printr-un proiect implementat de autoritățile locale în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

A fost unul dintre evenimentele organizate cu ocazia Zilelor oraşului Călimăneşti, care a aniversat 635 de ani de când a fost atestat documentar în Hrisoavele emise de Cancelaria marelui domnitor Mircea cel Bătrân.

Primarul orașului Călimănești, domnul Florinel Constantinescu, a tăiat panglica inaugurală a noului Centru Multifuncțional împreună cu directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia, eveniment urmat de ședința festivă a Consiliului Local Călimăneşti.

„Mă bucur să fiu prezent la acest eveniment important pentru orașul Călimănești și îi mulțumesc domnului primar Florinel Constantinescu pentru invitație. Este o zi specială, pentru că ne amintim de istoria acestor locuri, a Olteniei, și de unul dintre marii domnitori ai Țării Românești, Mircea cel Bătrân. Ne amintim de frumusețile epocilor trecute, pentru că, iată, această clădire este un exemplu de măiestrie arhitecturală și a fost readusă la viață cu ajutorul fondurilor europene. Felicit autoritățile locale pentru această investiție și mă bucur de fiecare dată când văd că banii atrași prin POR 2014-2020 sunt direcționați către patrimoniu și cultură, pentru că Centrul Multifuncțional va găzdui evenimente culturale și sociale, ateliere de literatură, pictură, teatru sau muzică”, a spus domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.

Tot cu această ocazie, a avut loc prezentarea campaniei „Creștem cu energie oltenească!”, parte din programul Europa în regiunea mea, implementată la Călimănești de Comisia Europeană în parteneriat cu ADR Sud-Vest Oltenia. Șeful Departamentului de Comunicare și Asistență Tehnică din cadrul ADR Sud-Vest Oltenia, doamna Simona Covrescu, a vorbit despre evenimentele organizate în cadrul campaniei, în perioada 26 aprilie – 26 mai 2023, despre proiectele implementate de autoritățile locale prin POR 2014-2020 și despre beneficiile aduse de acestea comunității.

Așezată într-un cadru natural de poveste, pe malul Oltului, străjuită de munți, clădirea Centrului Multifuncțional a fost construită în 1927 și este cunoscută drept Vila Stănescu. Fondurile europene atrase prin POR 2014-2020 au salvat frumoasa clădire care ajunsese în paragină. Lucrările au vizat reabilitarea, modernizarea și extinderea imobilului, prin consolidarea structurii, termoizolarea pereților exteriori, înlocuirea tâmplăriei, refacerea șarpantei și a învelitoarei, refacerea instalațiilor termice și electrice, precum și amenajări exterioare.           

Centrul Multifuncțional este unul dintre cele cinci obiective de investiții ale unui proiect amplu implementat de Primăria orașului Călimănești în cadrul POR 2014-2020, cu o valoare totală de 24,5 de milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 22,8 milioane de lei.

Celelalte patru obiective ale proiectului sunt următoarele:

  • reabilitarea, extinderea, modernizarea și dotarea Centrului cultural și recreativ Jiblea Nouă și a terenului de sport aferent;
  • reabilitarea, extinderea, modernizarea și dotarea Școlii cu clasele I-IV Jiblea Nouă și a grădiniței;
  • reabilitarea și modernizarea Casei de Cultură „Florin Zamfirescu”;
  • reabilitarea și modernizarea a 7,1 km de drumuri.

Proiectul vizează îmbunătățirea calității vieții populației prin reabilitarea și modernizarea infrastructurii serviciilor educaționale, culturale și recreative, precum și a infrastructurii spațiilor publice urbane. Investițiile sunt derulate în cadrul Axei prioritare 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, Obiectivul specific 13.1 – Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România. 

Sursa: ADR SV Oltenia

Vizualizări: 241