Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

12 puncte de frontieră modernizate prin PNRR

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), în calitate de coordonator de reforme și investiții aferente Componentei 4 – Transport sustenabil din cadrul Pilonului 1 – Tranziția spre o economie verde din Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a anunțat joi, 18 mai 2023, semnarea contractului de finanțare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) S.A., în calitate beneficiar, pentru modernizarea și automatizarea instalațiilor de cântărire situate în punctele de trecere a frontierei.

Preconizat a se finaliza în iunie 2025, proiectul contribuie la fluidizarea traficului la frontiera României, respectiv la atingerea țintelor și jaloanelor asumate de MTI în cadrul Reformei 1. Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră / Investiția I3 - Dezvoltarea infrastructurii rutiere sustenabile pe rețeaua TEN-T, taxarea rutieră, managementul traficului și siguranța rutieră.

Astfel, prin contractul de finanțare nr. 28/16.05.2023 aferent proiectului  „Modernizarea instalațiilor de cântărire (22 de bucăți) situate în punctele de frontieră, inclusiv automatizarea acestora”, vor fi modernizate și automatizate instalații de cântărire situate în punctele de trecere a frontierei de la Giurgiu, Porțile de Fier 1, Moravița, Nădlac, Vărșand, Borș, Petea, Halmeu, Sculeni, Albița, Galați și Negru Vodă.

Actualizarea caracteristicilor tehnice ale instalațiilor de cântărire existente va duce la o determinare cât mai exactă a maselor vehiculelor de transport marfă, la micșorarea timpilor de cântărire la tranzitarea punctelor de trecere a frontierei de stat și transmiterea rezultatelor în aplicația informatică e-Tarifare2, fiind astfel limitată intervenția factorului uman la înregistrarea rezultatelor în e-tarifare.

După modernizare și automatizare, cele 22 de sisteme de cântărire, vor funcționa 24/7 și vor salva într-o bază de date informațiile despre vehiculul cântărit: numărul de înmatriculare cap  tractor/semi (remorcă), masele pe axe și masa totală, numărul de axe cântărite, data și ora cântăririi, cel puțin două imagini (față și spate).

Valoarea totală a acestui proiect este 3.267.145,04 lei, din care valoarea fondurilor nerambursabile alocate prin PNRR este 2.656.206,00 lei.

Sursa: MTI

Vizualizări: 232