Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Biserica Evanghelică din Bistrița, restaurată cu fonduri europene și reintrodusă în circuitul turistic

Secretarul de stat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Csilla Hegedüs, a participat, recent, la evenimentul „Restaurarea Bisericii Evanghelice C.A. din Bistrița prin prisma unei intervenții sustenabile”, organizat de primăria municipiului Bistrița.

Biserica Evanghelică din Bistrița a fost restaurată în cadrul unui proiect în valoare de 12 milioane lei, finanțat prin Programul Operațional Regional și implementat de Municipiul Bistrița. Acum, după finalizarea lucrărilor de renovare și conservare, monumentul cultural și-a reluat locul în circuitul turistic.

Cele mai importante lucrări finanțate au vizat:

  • Consolidarea şi restaurarea interiorului și exteriorului bisericii;
  • Restaurarea picturii murale şi componentelor artistice din piatră;
  • Restaurarea corpurilor de iluminat, a mobilierului bisericesc (altar, strane, bănci); mobilierul restaurat va prezenta publicului larg ceea mai bogată colecție de mobilier bisericesc săsesc în situ din secolele XVI – XIX;
  • Amenajarea unor platforme de vizitare şi iluminarea podului;
  • Conservarea şi restaurarea componentelor artistice din fier din exteriorul bisericii;
  • Instalaţii electrice de iluminat arhitectural la exterior.

Biserica Evanghelică situată în Bistriţa-Piaţa Centrală este un monument cultural reprezentativ pentru municipiul Bistriţa. Totodată, cu o înălțime de 75 de metri, turnul Bisericii Evanghelice este cel mai înalt turn medieval din România.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 207