Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Sondaj Eurobarometru: Europenii apreciază sprijinul UE pentru reformele din statele membre

Potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în luna aprilie 2023, europenii apreciază expertiza și sprijinul oferite de UE statelor membre la conceperea și punerea în aplicare a reformelor în numeroase domenii de politică. 

Cum poate UE să ajute statele membre?

În cadrul sondajului, europenii au fost întrebați în ce domenii statele membre pot beneficia cel mai mult de sprijinul UE pentru a concepe și a pune în aplicare reforme. Iată răspunsurile:

  • 42 % dintre europeni consideră că UE ar putea promova schimbul de bune practici între statele membre;
  • 42 % confirmă importanța sprijinului acordat de UE statelor membre în gestionarea crizelor, cum ar fi pandemiile, dezastrele naturale sau conflictele;
  • 34 % consideră că UE ar putea furniza statelor membre cunoștințe și expertiză pentru conceperea și punerea în aplicare a reformelor;
  • 34 % sunt de părere că UE ar putea oferi sprijin financiar pentru reformele statelor membre;
  • 31 % consideră că UE ar putea contribui la îmbunătățirea aptitudinilor și a competențelor în administrațiile publice ale statelor membre.

Europenii își doresc o administrație publică mai eficientă

Conform sondajului, administrațiile publice din statele membre ar putea fi mai eficace și mai eficiente. De exemplu, peste 45 % dintre cetățeni consideră că administrația publică din țara lor este complexă, împovărătoare și lentă.

Pentru o încredere sporită în administrația publică a țării lor, europenii consideră că aceasta ar trebui să fie mai puțin birocratică (52 %) și mai transparentă (44 %) în ceea ce privește deciziile și utilizarea fondurilor publice. Aproximativ o treime dintre respondenți consideră că o mai bună comunicare și o interacțiune simplificată cu cetățenii, precum și funcționari publici mai bine calificați ar contribui la îmbunătățirea încrederii în administrația publică.

Aproape jumătate dintre europeni consideră că administrația publică ar trebui să fie mai aproape de cetățeni, prin utilizarea unor diverse canale de comunicare directă, inclusiv interacțiuni în persoană, precum și că ar trebui să ofere informații mai clare cu privire la proceduri și servicii. Europenii își doresc totodată mai multe servicii digitale (31 %) și servicii de e-guvernare mai ușor de utilizat (35 %).

Reformele sunt cel mai necesare în domeniul sănătății și al educației 

Europenii consideră că reformele sunt cel mai necesare în domeniul sănătății publice (56 %) și al educației (50 %). În 11 state membre, peste 60 % dintre cetățeni solicită reforme în domeniul sănătății publice.

Sondajul confirmă faptul că Instrumentul de sprijin tehnic oferă un ajutor valoros

Rezultatul acestui sondaj Eurobarometru confirmă importanța Instrumentului de sprijin tehnic. Instrumentul răspunde solicitărilor de sprijin ale statelor membre în ceea ce privește nevoile în materie de reformă pe care le-au identificat. Prin acest instrument, UE oferă expertiză și asistență tehnică, face posibile și promovează schimburile de informații între țări și consolidează capacitatea administrațiilor publice: toate acestea reprezintă acțiuni în care cetățenii consideră că UE trebuie să dețină un rol.

Pentru mai multe detalii click aici.

Sursă: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 100