Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MAT: O nouă serie de întrebări și răspunsuri pe programele Start-Up Nation și Femeia Antreprenor

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) continuă seria de clarificări cu privire la implementarea programelor Start-Up Nation și Femeia Antreprenor. În acest sens, MAT a mai publicat pe pagina oficială de facebook răspunsurile la următoarele întrebări:

  • Proiectul a fost depus cu asociat unic. În cazul în care, ulterior semnării acordului de finanțare, se introduce cu 20% un nou asociat, se poate face dovada costului de antreprenoriat şi competenţe digitale pentru noul asociat unic sau trebuie să fie făcută dovada pentru asociatul unic la depunerea proiectului?

Pentru a se respecta punctajul la acest criteriu, cursul de competențe antreprenoriale poate fi făcut de oricare din cei doi asociați sau de administratorul societății.

Pentru detalii click aici.

  • De la momentul depunerii decontului, în cât timp se vor rambursa sumele către beneficiari?

Nu putem preciza o dată certă, este în funcție de alocările bugetare existente la momentul la care se depune decontul.

Pentru detalii click aici.

  • De ce există FA vs. FM în cadrul programului Femeia Antreprenor ca numere de înregistrare în platforma granturi IMM (rubrică transparență vs. ce apare pe website-ul ministerului)?

Indicativul FA reprezintă ordinea la înscriere și indicativul FM reprezintă numărul RUE sau ordinea la finanțare.

Pentru detalii click aici.

  • Când trebuie create cele două locuri de muncă asumate la depunerea proiectului pentru a îndeplini condiția din ghid?

Locurile de muncă asumate prin program se creează pâna la data plății ajutorului de minimis.

Pentru detalii click aici.

  • Dacă un proiect are componenta de dezvoltare durabilă de tipul panourilor fotovoltaice ce trebuie montate pe clădire, se poate realiza implementarea în mai multe puncte de lucru sau beneficiarul este obligat să păstreze pe toată perioada de implementare şi monitorizare echipamentele într-un singur punct de lucru?

Atât pe perioada de implementare cât și pe toată perioada de monitorizare a proiectului toate elementele de cost achiziționate în cadrul programului trebuie păstrate la un singur punct de lucru.

Pentru detalii click aici.

  • În cadrul programelor Start-Up Nation şi Femeia Antreprenor, pragurile minime pentru digitalizare şi energie verde trebuie menținute în continuare? Dacă da, cum putem asigura acest lucru având în vedere că trebuie să facem o procedură de achiziții în urma căreia furnizorii pot oferi prețuri mai mici decât cele supuse procedurii?

Atât în cadrul programului Start-Up Nation cât și în cadrul programului Femeia Antreprenor bugetele inițiale pentru pachetul verde cât și pentru pachetul digital trebuie menținute. În cazul în care produsul pe care v-ați dorit să îl achiziționați la acest moment s-a ieftinit vă recomandăm să solicitați furnizorului un produs cu același rol dar specificații tehnice avansate.

Pentru detalii click aici.

  • Termenul maxim pentru transmiterea cererii de rambursare rămâne 15.11.2023?

Termenul maxim de depunere a cererii de rambursare este de 1 an de la semnarea contractului de finanțare dar nu mai târziu de 15.11.2024.

Pentru detalii click aici.

  • În cazul schimbării reprezentantului legal în proiect, este aceeaşi procedură de mutare a contului din IMM RECOVER către noul reprezentant, ca cea de dinainte de depunerea proiectului? 

Da, este aceeași procedură ca cea de dinainte de depunerea proiectului. Se poate face prin relocarea contului către o altă persoană care deține cont în platforma IMM RECOVER și semnătură electronică acreditată.

Pentru detalii click aici.

  • Referitor la dreptul de proprietate intelectuală, asumat prin declarație la momentul depunerii proiectului, înregistrarea unei mărci de tip LOGO/Marcă figurativă întrunește această obligație asumată?

Logo-ul sau marca figurativă poate fi înregistrată sub forma unui certificat de înregistrare a mărcii, dovadă suficientă în cadrul programului Femeia Antreprenor.

Pentru detalii click aici.

Răspunsurile sunt oferite de către doamna Camelia Taină, director general al Direcției Generale Antreprenoriat și Programe de Finanțare.

Sursa: Facebook MAT

Vizualizări: 1682