Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 2 milioane de euro vor fi alocati României pentru realizarea hartilor de risc la inundatii în Lunca Dunarii

Proiectul "Danube Flood Risk - Cartografierea zonelor de risc la inundatii în Lunca Dunarii" a fost recent selectat de Comisia Europeana în cadrul celei de-a doua etape de analiza, urmând ca dupa evaluarea ofertei finale sa primeasca aprobarea din partea forului european.

Proiectul "Danube Flood Risk" initiat în anul 2007 la propunerea secretarului de stat Lucia Ana VARGA, presedinte al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), va reuni specialisti din institute de cercetare, ONG-uri, institutii publice si administratii locale, în scopul dezvoltarii unui sistem comun de cartografiere a zonelor de risc la inundatii în Lunca Dunarii.

România a atras în cadrul acestui proiect 17 parteneri si observatori din alte 13 tari europene (Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Germania, Italia, Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina).

Acest proiect va asigura bazele stiintifice pentru adoptarea masurilor ecologice de protectie împotriva inundatiilor de-a lungul întregii Lunci a Dunarii, în conformitate cu cerintele Directivei Cadru Apa si Directivei Viituri ale Uniunii Europene.

Proiectul, în valoare de 6,5 milioane de euro (din care peste 2 milioane de euro vor fi alocati României) va fi finantat de catre Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) al Comisiei Europene iar implementarea efectiva a acestuia se va desfasura în perioada 2009 – 2011.

În cadrul acestui proiect vor fi realizate în perioada urmatoare demonstatii-pilot în zone intens urbanizate (Viena, Austria), industrializate (Centrala Nuclearo-Electrica din Kozlodui, Bulgaria), în zona porturilor (Galati, România) dar si în zona localitatilor mici expuse inundatiilor produse de Dunare. Pe parcursul acestor exercitii dar si ulterior, în timpul implementarii proiectului, centralele hidro-energetice si infrastructura de alimentare cu apa, care reprezinta expresia vulnerabilitatii în fata inundatiilor, vor îndeplini un rol-cheie.

Cel mai important rezultat al acestui proiect va fi Atlasul hartilor de risc la inundatii pentru Lunca Dunarii care va reprezenta un instrument de baza pentru adoptarea integrata a masurilor de reducere a riscului la inundatii pentru tarile din bazinul Dunarii, inclusiv România.

Pâna în acest moment, doar râurile Rin si Elba dispun de un astfel de atlas în Europa.
"Alaturi de Expeditia comuna de supraveghere a Dunarii, care ne-a furnizat date importante privind calitatea apelor fluviului si ale afluentilor sai, initierea proiectului Danube Flood Risk, prin care tara noastra va beneficia de o suma de peste 2 milioane de euro, a fost o alta actiune importanta derulata pe timpul presedintiei României la ICPDR", a precizat Lucia Ana VARGA, secretar de stat în cadrul MMDD.

Sursa: MMDD

Vizualizări: 87