Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Colaborare romano-ungara in folosirea fondurilor structurale

In perioada 15 - 16 octombrie 2008 s-au desfasurat la Satu Mare lucrarile sesiunii a treia a Comisiei mixte interguvernamentale romano-ungare de cooperare economica.
Lucrarile sesiunii au fost conduse de domnul Ovidiu SILAGHI, ministrul pentru IMM-uri, comert, turism si profesii liberale, presedintele Partii romane in Comisie, co-presedintia fiind asigurata de domnul Gordon BAJNAI, ministrul dezvoltarii nationale si economiei din Republica Ungara.

La lucrarile acestei sesiuni au participat reprezentanti ai Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, ai Ministerului Economiei si Finantelor, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Transporturilor, Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.

In cadrul lucrarilor sesiunii Comisiei mixte au fost evaluate schimburile comerciale bilaterale romano-ungare si au fost convenite noi masuri pentru dezvoltarea si diversificarea acestora; au fost analizate stadiul cooperarii economice bilaterale in domeniile industriei, energiei, agriculturii, transporturilor, a cooperarii transfrontaliere, a intreprinderilor mici si mijlocii, protectiei mediului si a apelor, precum si a informaticii.

Din datele statistice a rezultat ca schimburile comerciale bilaterale care in 2007 au depasit pentru prima data 5 miliarde euro, se vor apropia in acest an de granita a 6,2 miliarde Euro, ceea ce demonstreaza ca aderarea tarii noastre la UE a dinamizat livrarile reciproce de marfuri.

Au fost luate in discutie noi proiecte comune de cooperare destinate dezvoltarii economice a celor doua state.

In Protocolul semnat la finalul reuniunii au fost mentionate proiectele de interes comun unele cu vocatie europeana, cum ar fi gazoductul Nabucco, dar si altele care vizeaza dezvoltarea regiunii in care se afla cele doua tari, multe dintre acestea cu caracter transfrontalier (3 legaturi rutiere intre cele doua state care vor lega orasele Baia Mare, Oradea si Arad de localitatile aflate pe teritoriul Ungariei in zona de frontiera, trenul de mare viteza pe ruta Budapesta-Bucuresti-Constanta, gazoductul Szeged-Arad si altele).

S-a convenit de asemenea, colaborarea in folosirea fondurilor structurale europene destinate dezvoltarii celor doua tari in vederea reducerii decalajelor existente intre economiile acestora si cele ale tarilor europene mai dezvoltate.

Sesiunea Comisiei mixte interguvernamentale romano-ungare de cooperare economica constituie o noua etapa in pregatirea Sedintei comune ale celor doua Guverne, de la Budapesta, din 21 octombrie a.c.

Sursa: MIMMCTPL

Vizualizări: 77