Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consultare publică privind stabilirea cadrului general pentru fazarea proiectelor care nu vor fi finalizate până în decembrie 2023

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat marți, 25 aprilie 2023, în consultare publică proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind stabilirea cadrului general pentru închiderea programelor operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020. Proiectul reglementează și modalitățile prin care proiectele/ operațiunile nefinalizate în acest exercițiu financiar pot fi continuate din fondurile alocate pentru perioada de programare 2021-2027.

Astfel, proiectul de act normativ reglementează cadrul general – măsurile, activitățile, condițiile și termenele generale care trebuie respectate de către toate structurile implicate în închiderea programelor operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020, asigurând abordarea unitară a procesului de închidere a programelor operaționale. Totodată, asigură continuitatea și predictibilitatea implementării proiectelor cu finanțare europeană în perioada de programare 2021-2027.

„Concret, proiectul de Ordonanță de urgență reglementează procedura și condițiile de etapizare pentru proiectele/operațiunile contractate în cadrul programelor operaționale 2014-2020, care nu sunt finalizate până la 31 decembrie 2023 și pentru a căror finalizare este necesară asigurarea finanțării din programele 2021-2027 (etapa a II-a a implementării respectivelor proiecte/operațiuni). Pe această cale, invităm toți partenerii noștri să obținem o formă cât mai apropiată de nevoile lor”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

În absența etapizării acestora, respectiv a finanțării etapei a II-a din programele 2021-2027, în condițiile în care aceste proiecte/operațiuni sunt implementate de autorități și instituții publice, ar trebui ca sumele necesare pentru continuarea lor să fie suportate din surse publice (bugetul de stat/bugetele locale), cu efecte negative asupra deficitului bugetar al României.

Măsurile propuse trebuie adoptate în regim de urgență pentru a asigura principalelor structuri implicate în gestionarea fondurilor europene toate prevederile pentru realizarea trecerii de la perioada actuala de programare la perioada de programare 2021-2027, în condițiile nevoii de asigura respectarea termenelor instituite de Comisia Europeană.

Descarcă documentul

Sursa: MIPE

Vizualizări: 1874