Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană: În următorii 7 ani, FSE+ va investi în dezvoltarea și testarea proiectelor de inovare socială din toate țările membre UE

Săptămâna trecută a avut loc conferința finală a proiectului SEED - Social Innovation Ecosystem Development, prin intemerdiul căruia, alături de partenerii din Grecia, Slovenia și Italia dezvoltăm centrele naționale de competențe pentru inovare socială în fiecare dintre cele patru țări.

Centrul Național de Competențe în Inovare Socială din România este o inițiativă prin care susținem antreprenorii sociali din România, organizațiile suport, cercetătorii în inovație socială, factorii de decizie și funcționarii publici să lucreze împreună pentru a implementa cu succes viitoarele proiecte sprijinite prin FSE+ în domeniul inovării sociale.

În următorii 7 ani, FSE+ va investi în dezvoltarea, testarea proiectelor de inovare socială din toate țările membre UE și completăm acest lucru printr-o acțiune la nivel european. Vom susține ecosistemul de inovare socială din Europa în două moduri: 1. Instituim un centru european de competențe în inovare socială prin care să asigurăm învățarea reciprocă, consolidarea capacităților pentru toate părțile interesate. 2. Plănuim în 2023 să lansăm trei apeluri de proiecte la nivel european care să susțină proiectele transnaționale care facilitează transferul și scalarea inovării sociale”, a transmis în cadrul evenimentului Andrea Leruste – Şeful adjunct de unitate pentru Politica şi Legislaţia FSE şi FEAD din cadrul Comisiei Europene.

Comisia Europeană va sprijini ecosistemul inovării sociale din statele membre prin intermediul Centrului European de Competență pentru Inovare Socială, condus de Asta Jurgute prezentă la eveniment.

Pornind de la întrebarea „ce pot face instituțiile pentru inovarea socială prin intermediul unor politici, dar totodată ce poate inovarea socială să învețe instituțiile și cum poate influența munca instituțiilor în acest sens?”, Enzio Manzini, președintele DESIS Network și profesor onorific la Politecnico di Milano a transmis: „Uneori discuția este dificilă deoarece ce au oamenii în minte ca fiind inovare socială poate fi destul de divers. Acest lucru se întâmplă nu doar din cauza faptului că poate exista ambiguitate la nivelul conceptului, ci și pentru că putem folosi într-o formă extinsă noțiunea de inovare socială. Drept urmare, discuția poate fi dificilă și, în acest context, este important să găsim o limbă comună, ideea fiind nu de a ajunge să gândim toți la fel, ci de a reduce neînțelegerile”.

Consider că prin intermediul proiectului am obținut rezultate importante și tangibile: am petrecut primul an al proiectului în realizarea unor acțiuni care să distribuie și să definească o limbă comună a inovării sociale, am analizat ecosistemul național, dar și modele de guvernanță disponibile atât la nivel european, cât și internațional pentru a ne putea inspira și identifica cel mai bun model pe care să-l putem aplica în cadrul centrelor noastre naționale de competențe […] În a doua parte am proiectat centrele noastre naționale de competențe în inovare socială și fiecare consorțiu național a identificat o provocare specifică, luând apoi decizia de a ne testa capacitatea de a face față acestor provocări. […] Este finalul proiectului SEED, dar este un nou punct de start pentru a lucra împreună în dezvoltarea centrelor naționale de competențe în inovare socială” a precizat Fabrizio Barbiero, din partea municipalității Torino, managerul proiectului SEED.

Dimitris Panapoulos, coordonatorul tehnic al GSIN, din cadrul Ministerului Muncii și Afacerilor Sociale din Grecia, a explicat faptul că, în Grecia, construcția Centrului Național de Competențe în Inovare Socială a urmărit răspândirea unei înțelegeri comune a rolului inovării sociale, conectarea politicilor și comunităților de inovare socială, susținerea factorilor de decizie, funcționarilor publici și a practicanților, integrarea abordărilor/metodelor/practicilor/criteriilor de evaluare de succes și transferul cunoștințelor.

Ne-am dat seama în urma interacțiunilor cu investitorii, antreprenorii și inovatorii sociali de faptul că nu avem un «pipeline» (n.r. bază) suficient de antreprenori sociali și întreprinderi sociale pregătite pentru investiții. Este unul dintre motivele pentru care în 2022 am creat festivalul consolid8 care promovează sustenabilitatea, folosirea noilor tehnologii și soluțiile din sfera inovării sociale. A doua ediție va avea loc în luna septembrie a acestui an, la Brașov”, a transmis Raluca Prelucă, partener & consultant senior fonduri-structurale.ro, coordonatoarea Centrului Național de Competențe în Inovarea Socială din România.  

Echipa centrului de competențe din România a fost însoțită la conferință și de un reprezentant al Autorității de Management al Programului Operațional Capital Uman din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. 

Nena Dokuzov, parte a Ministerului Economiei, Turismului și Sportului din Slovenia, a prezentat acțiunile derulate în cadrul proiectului, stadiul dezvoltării centrului național de competențe în inovare socială, dar și planurile pentru viitor: „Am pregătit un raport național care a relevat faptul că în Slovenia finanțăm economia socială mai mult prin Fondul European de Dezvoltare Regională decât prin Fondul Social European +. Am organizat un workshop național unde am invitat oficiali ai guvernului, ONG-uri, întreprinderi din sfera economiei sociale. […] Am avut o vizită foarte importantă, cea a Comisarului European Nicolas Schmit, în cadrul căreia i-am prezentat proiectul SEED, iar acesta a apreciat faptul că este vorba despre o abordare de impact în sectorul economiei sociale și a promis suportul Comisiei în viitor”, a precizat Nena Dokuzov, din partea Ministerului Economiei, Turismului și Sportului din Slovenia.

Conferința poate fi urmărită aici.

Mai multe informații despre proiectul SEED sunt disponibile aici.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 633