Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PR Nord-Vest 2021-2027: Un nou ghid dedicat întreprinderilor nou înființate inovatoare, lansat în consultare publică

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 (REGIO Nord-Vest), a lansat vineri, 7 aprilie 2023, în consultare publică, Ghidul Solicitantului 112 – Sprijin pentru întreprinderi nou înființate inovatoare.

Solicitanții eligibili în cadrul acestui apel de proiecte sunt:

  • societățile constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, cu modificările și completările ulterioare, cu sediul social pe teritoriul regiunii de dezvoltare Nord-Vest și care se încadrează în categoria întreprinderilor nou înființate inovatoare.
  • o întreprindere este considerată nouă dacă nu a existat cu trei ani înainte ca întreprinderea să solicite sprijinul furnizat. O întreprindere nu va fi considerată nouă dacă doar forma sa juridică s-a modificat.
  • solicitantul se încadrează în categoria microîntreprinderilor sau întreprinderilor mici în conformitate cu prevederile Legii 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, nu a fost și nu este cotată în lista oficială a unei burse de valori, nu a distribuit încă profituri și care nu s-a format printr-o fuziune/diviziune, și are o vechime de până la 3 ani de la înregistrarea la ONRC, la data depunerii cererii de finanțare și o vechime de până la 5 ani de la înregistrarea la ONRC, la data acordării ajutorului în cadrul prezentului ghid.
  • costurile aferente activității de cercetare și dezvoltare reprezintă cel puțin 10% din costurile sale totale de funcționare înregistrate cel puțin în cursul unuia dintre cei 3 ani care preced acordarea ajutorului de stat.
  • în sensul prezentului ghid este obligatorie existența unui istoric financiar pentru cel puțin un an fiscal anterior (situații financiare anuale depuse, inclusiv an parțial încheiat) depunerii cererii de finanțare.
  • calitatea de întreprindere nou-înființată inovatoare trebuie să existe atât la data depunerii aplicației de proiect, cât și la data semnării contractului de finanțare.

Alocarea (FEDR + BS) este de 21,764,706 euro, din care 18,500,000 euro FEDR și 3,264,706 euro cofinanțare din BS.

În cadrul prezentului apel de proiecte, pentru întocmirea bugetului cererii de finanțare, se va lua în calcul rata de cofinanțare de maxim 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, din care 85% acordată din Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv 15% din Bugetul de Stat.

Tipurile de acțiuni avute în vedere sunt următoarele:

  • Activități de CDI în întreprinderi nou înființate inovatoare, realizate individual de acestea și/sau prin servicii de cercetare externalizate;
  • Activități de cercetare industrială și/sau dezvoltare experimentală (la nivel minim de TRL3), având ca obiectiv principal punerea pe piață a unor produse și servicii inovatoare(inclusiv serie 0);
  • Adoptarea tehnologiilor avansate și/sau construirea/modernizarea spațiilor proprii de CDI ale întreprinderilor nou înființate inovatoare, sprijinirea activităților de inovare (abordare pe lanțul valoric al inovării – activități CDI, valorizare produse/servicii);
  • Achiziția de echipamente, tehnologii, utilaje, precum și investiții în construirea/modernizarea spațiilor de producție/prestare servicii aferente, care să deservească valorificării în piață a rezultatelor din activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare/transfer tehnologic.

Pentru observații și/sau sesizări, puteți să folosiți formularul disponibil aici

Perioada de consultare publică este de 10 zile lucrătoare de la data lansării, până la data de 25 aprilie 2023.

Descarcă documentele

Ana-Maria Apetrei,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: ADR Nord-Vest

Vizualizări: 1489