Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Lansarea Retelei Europene pentru Dezvoltare Rurala

Comisia Europeana lanseaza Reteaua europeana pentru dezvoltare rurala, cu ocazia unei conferinte intens mediatizate având ca subiect dezvoltarea rurala în Cipru.

Reteaua va reuni responsabili politici, administratori, academicieni si alti actori-cheie din sectorul dezvoltarii rurale din întreaga Uniune Europeana, oferindu-le posibilitatea de a face schimb de idei, informatii si experienta si contribuind astfel la permanenta adaptabilitate a politicii comunitare de dezvoltare rurala la cerintele secolului XXI.

Mariann Fischer Boel, Comisar European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, afirma, în legatura cu acest subiect, ca: „O buna politica se bazeaza în parte pe idei stralucite, pe informatii fiabile si pe experienta practica. Reteaua europeana pentru dezvoltare rurala ne va permite sa împartasim toate acestea la nivel paneuropean, astfel ca politica noastra de dezvoltare rurala va putea conduce, la rândul sau, la rezultate si mai bune, într-un moment în care aceasta politica constituie un element esential al efortului nostru de a face fata unor importante provocari de natura economica, ecologica si sociala.”

Politica de dezvoltare rurala a UE joaca un rol esential în zonele rurale ale celor 27 de state membre, care acopera 91% din teritoriul UE si în care locuieste peste jumatate din populatia acesteia, reprezentând un instrument politic vital pentru sporirea competitivitatii sectorului agricol si forestier, pentru asigurarea protectiei mediului si pentru stimularea cresterii si a ocuparii fortei de munca în comunitatile rurale.

În numeroase state membre functioneaza deja retele nationale de dezvoltare rurala, care vor contribui la implementarea unor programe finantate prin politica de dezvoltare rurala a UE. Odata realizat la nivel european, schimbul de idei, de informatii si de experienta care are loc în contextul acestor forumuri va deveni si mai eficient.

Rezultatele interactiunilor din cadrul Retelei europene pentru dezvoltare rurala vor influenta viitoarea politica de dezvoltare rurala.

Lansarea Retelei europene pentru dezvoltare rurala va avea loc cu ocazia unei conferinte cu titlul „Zonele rurale ale Europei în actiune: depasirea provocarilor de mâine”.

Conferinta reuneste ministri, fermieri, organizatii neguvernamentale, oficiali si alti actori si experti în politica de dezvoltare rurala, care vor trece în revista politica actuala pentru a stabili daca aceasta abordeaza în mod adecvat problemele cu care se confrunta Europa rurala.

Conferinta include cinci ateliere consacrate urmatoarelor teme: concurenta la nivel mondial, schimbarile climaterice, administrarea terenurilor si a bunurilor de interes public, diversitatea zonelor rurale si guvernanta de succes.

Printre cei care iau cuvântul se numara:
• Mariann Fischer Boel, Comisar UE pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala,
• Androulla Vassiliou, Comisar UE pentru Sanatate,
• Neil Parish, membru al Parlamentului European si presedinte al Comisiei pentru agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European,
reprezentanti ai presedintiei franceze a UE, ai Comitetului Regiunilor, ai Comitetului Economic si Social European si ai Curtii Europene de Conturi.

Pentru mai multe informatii privind conferinta:
http://www.aimgroup.eu/2008/cyprusagri/index.html

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 193