Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Slobozia, restaurată prin POR

Vineri, 24 martie 2023, Liviu Gabriel Mușat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, a participat, la invitația președintelui Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, la recepția prilejuită de finalizarea lucrărilor de restaurare și conservare realizate la Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Slobozia. 

Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Slobozia reprezintă un monument istoric semnificativ prin valoare istorică, autenticitate şi arhitectură pentru patrimoniul cultural judeţean și național, înscris în Lista monumentelor istorice, categoria de interes naţional. Strategia de dezvoltare a judeţului Ialomiţa în perioada 2009-2020, a urmărit ca acest monument istoric, având în vedere vechimea sa şi starea de degradare a părţilor componente, să fie supus unor intervenţii urgente de restaurare şi conservare.

Astfel, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” din Slobozia a făcut obiectul proiectului finanțat din Programul Operațional Regional 2014-2020: „Restaurare și conservare Biserica de lemn Sf. Nicolae”, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural Apel de proiecte POR/2017/5.5.1/SUERD/1, Apel dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, ȋn ce privește Aria prioritară 3 a SUERD “ Promovarea culturii și a turismului, a contactelor directe între oameni”.

Obiectivul general al proiectului a vizat conservarea, protejarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural al județului Ialomița prin realizarea de investiții specifice pentru restaurarea și conservarea Bisericii de lemn „Sf. Nicolae” din Municipiul Slobozia.

Implementarea proiectului de investiție, inițiat de Consiliul Județean Ialomița, contribuie în mod direct la creșterea atractivității turistice a zonei prin punerea în valoare a monumentului istoric. În cadrul proiectului, beneficiarul a realizat lucrări de restaurare, consolidare la obiectivul de patrimoniu și a urmărit creșterea numărului de vizitatori la siturile din patrimoniu.

Durata de implementare a proiectului este de 82 de luni, derulându-se în perioada 01.06.2016 – 31.03.2023, iar bugetul investiției a avut o valoare totală de 3.068.250,40 lei, din care 1.736.473,98 lei a reprezentat valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR, 265.578,36 lei - valoarea eligibilă nerambursabilă din Bugetul Național, iar 40.858,21 lei a fost contribuția proprie a beneficiarului.

Sursa: ADR Sud-Muntenia

Vizualizări: 196