Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

328 de puncte de încărcare electrică noi în România finanțate prin CEF – Transport 2022

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a informat că, în luna martie 2023, Comisia Europeană, prin Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA), a anunțat rezultatul selecției de proiecte depuse în cadrul apelului de proiecte - Alternative Fuel Infrastructure Facility - Unit Contributions, cut-off 3, lansat în septembrie 2022 în cadrul instrumentului de finanțare „Mecanismul pentru Interconectarea Europei”(CEF - Transport) 2021-2027.

Toate cele 3 aplicații de finanțare depuse în cadrul acestui apel au fost aprobate de către Comisia Europeană, România beneficiind de o finanțare în valoare totală de 13,74 mil. euro prin CEF- Transport 2022 pentru dezvoltarea rețelei națională de alimentare cu carburanți alternativi.

Prin aceste investiții situate de-a lungul rețelei TEN-T centrale și globale, 328 de puncte de încărcare cu capacitate de peste 150 kW vor fi montate în 99 de locații de pe teritoriul României. Dintre acestea, 12 benzinării situate de-a lungul autostrăzii A1 România - frontiera cu Ungaria vor avea 24 de stații de încărcare rapidă cu o putere de 300kW și posibilitatea încărcării simultane în curent continuu de 150kW (pentru vehicule electrice ușoare - LDV).

Proiectele acceptate la finanțare din partea României sunt:

  • „Next Wav-E: Develop an EU-wide network of electric vehicles’ high-power charging infrastructure for the electrification of mobility and decarbonisation of the road transport sector”;
  • „Development of Rompetrol's alternative fuel infrastructure on A1 highway at the RO - HU border”;
  • „Accelerate the Central and East European Ultra-Fast Charging”.

Acordurile de finanțare cu INEA vor fi semnate în primul semestru al anului 2023.

Sursa: MTI

Vizualizări: 228