Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

“Regiunile de dezvoltare – componenta cea mai importanta în ceea ce înseamna derularea fondurilor europene”

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Locuintelor, în parteneriat cu Agentiile de Dezvoltare Regională, Muzeul Tăranului Român, Primăria Municipiului Bucuresti, Societatea Română de Radiodifuziune, Departamentul pentru Relatii Interetnice si cu sprijinul Primăriei Generale a Municipiului Bucuresti si al Primăriei sectorului 1, a organizat luni, 13 octombrie 2008, în Piata George Enescu din Bucuresti, evenimentul OPEN DAYS – Ziua Regiunilor. Această initiativă se încadrează în seria manifestărilor OPEN DAYS, organizate în această perioadă în toate Statele Membre ale Uniunii Europene. La eveniment au fost prezenti Ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice si locuintelor, László BORBÉLY, Sefa Adjunctă a Reprezentantei Comisiei Europene în România, Iulia DEUTSCH si Directorul General al ADR Centru, Simion CRETU.

„Sunt impresionat de ceea ce am văzut astăzi aici. Acest eveniment a reunit mestesugari autentici din toate regiunile tării, oameni care de generatii prezintă bogătia extraordinară pe care o avem în România. Avem datoria de a le explica copiilor nostri diferenta dintre valoare si kitsch. Trebuie ca ei să înteleagă cât de bogati suntem, desi poate nu reusim întotdeauna să ne punem suficient în valoare”, a apreciat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Locuintelor. „Mi-as dori ca, odată cu evenimentul de astăzi, să înfiintăm o traditie a acestor zile în România. Este important să apreciem si să ne bucurăm de ceea ce avem frumos – iar frumuseti avem în fiecare regiune. Trebuie să fim deschisi fată de arta mestesugărească dar si fată de ceea ce înseamnă regiunile de dezvoltare – componenta cea mai importantă în ceea ce înseamnă derularea fondurilor europene”, a adăugat ministrul László BORBÉLY.

Evenimentul a reunit, într-un cort deschis publicului larg, cele 8 ADR-uri care au promovat oportunitătile de investitii ale fiecărei regiuni de dezvoltare, prezentând proiectele în desfăsurare, atractiile turistice si zestrea culturală specifică. Tot aici a putut fi admirată arta mestesugarilor din fiecare regiune. La standul MDLPL s-au oferit informatii despre proiectele dezvoltate la nivel regional si programele cu finantare europeană si guvernamentală care urmăresc dezvoltarea regiunilor iar la ”Coltul verde” s-a discutat despre problematica mediului.

Totodată, cei prezenti au avut posibilitatea de a participa la workshop-ul „Idei si actiuni pentru dezvoltarea regiunilor”, avându-l ca moderator pe Guvernatorul Deltei Dunării, Liviu Mihaiu. În cadrul workshop-ului au sustinut prezentări, din partea MDLPL, Gabriel FRIPTU, Director general al Directiei Generale Dezvoltare Regională, Iulia HERTZOG, Director al Directiei Cooperare Teritorială Internatională, Anca GINAVAR, Director general adjunct, Directia Generală Dezvoltare Teritorială, Mihaela VRABETE, Director general al Directiei Generale Strategii, Politici Publice pentru Coeziune Teritoriala, precum si Wanda DIEBOLT, Inspector general de echipament în cadrul Ministerului Energiei, Ecologiei, Dezvoltării Durabile si Amenajării Teritoriului din Franta, Cătălin SÂRBU, Profesor universitar la Universitatea de Arhitectură si Urbanism, „Ion Mincu”, Shaun HENRY, Consultant rezident de twinning la Autoritatea de Management a POR si Agnes BÖHÖNYEY, Expert pe termen scurt în cadrul proiectului de twinning la Autoritatea de Management a POR. Principalele tematici abordate au fost dezvoltarea regională, coeziunea teritorială si bunele practici în utilizarea fondurilor pentru dezvoltarea regiunilor.

„Pe lângă faptul că facem proiecte de infrastructură, ar trebui să fim mai atenti la adevăratele valori reprezentate de traditii si mestesuguri. Prin Programul Operational Regional sunt finantate proiecte pentru promovarea turismului cultural si religios. Nu trebuie să uităm însă un aspect extrem de important si anume să investim în resursele umane. Trebuie să crestem generatii care să nu îsi uite traditiile”, a apreciat ministrul László BORBÉLY la deschiderea workshop-ului.

Sursa: MDLPL

Vizualizări: 157