Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Calendarul apelurilor ce vor fi lansate în 2023 pe PNRR si cadrul financiar 2021-2027: 534 de apeluri de proiecte, în valoare de 40 miliarde de euro

MIPE a publicat astăzi, 15 februarie 2023, un calendar al apelurile de proiecte care ar urma să fie lansate în 2023 aferente cadrului financiar multianual 2021-2027 și PNRR. Pentru a consulta calendarul, click aici.

Astfel, în 2023 vor fi lansate 490 de apeluri de proiecte, în valoare de 36,4 miliarde de euro, aferente Politicii de Coeziune 2021-2027. O prezentare a acestora, cu valori și obiective de investiții, este disponibilă aici. 

În Planul Național de Redresare și Reziliență vor fi lansate 44 de apeluri de proiecte, în valoare de 4,27 miliarde de euro. O prezentare a acestora, cu valori și obiective de investiții, este disponibilă aici.

Necesitatea unui calendar consolidat al apelurilor de proiecte

„Planificarea și respectarea calendarului asumat de către autoritățile de management este o prioritate și premisa principală a Guvernului României. Astfel, se asigură posibilitatea pregătirii din timp a proiectelor și atingerea țintelor pentru absorbția fondurilor europene nerambursabile”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Realizarea demersurilor la nivelul fiecărei autorități de management pentru îmbunătățirea planificării intervențiilor la nivel de program va asigura transparență și predictibilitate în ceea ce privește accesarea fondurilor europene. Astfel, va exista suficient timp pentru implementarea în bune condiții a proiectelor și pentru aplicarea prevederilor referitoare la achizițiile publice, a cerințelor de eligibilitate și pentru realizarea indicatorilor de realizare și de rezultat asumați la nivel de program.

Mai mult, se va asigura un nivel ridicat de absorbție și a unui management adecvat al riscului de dezangajare, la nivelul fiecărei autorități de management este necesară lansarea de apeluri care să acopere cea mai mare parte a alocărilor pentru fiecare dintre cele 16 programe.

De asemenea, realizarea demersurilor la nivelul fiecărui coordonator de reformă și/sau investiție pentru îmbunătățirea planificării intervențiilor la nivel de componentă gestionată din PNRR, prin respectarea calendarului de elaborare al ghidurilor solicitantului, respectiv lansării apelurilor de proiecte, asigură condițiile pentru îndeplinirea țintelor și jaloanelor asumate și este de maximă importanță, întrucât acest lucru poate influența aprobarea cererilor de plată aferente.

În plus, publicarea Ghidurilor Solicitantului, în consultare publică, anterior deschiderii apelului de proiecte, constituie o cerință esențială pentru respectarea principiilor aplicabile fondurilor alocare programelor aferente Politicii de Coeziune și PNRR: predictibilitate, transparență și parteneriat.

Tot pentru facilitarea accesului la fonduri europene, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat în consultare un proiect de ordonanță de urgență menit să răspundă nevoii de simplificare și de abordare unitară în procesul de implementare a Politicii de coeziune 2021-2027, care cuprinde un număr dublu de programe și introduce în sistemul de management și control, atât autorități din cadrul administrației publice centrale, precum și, urmare a procesului de descentralizare, autorități de management instituite în cadrul agențiilor de dezvoltare regională care gestionează programele regionale.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 8818