Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Un nou contract de finantare prin POR a fost semnat in regiunea Centru

Un nou contract de finantare nerambusabila prin Programul Operational Regional a fost semnat miercuri, 8 octombrie 2008 la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru. Este al doilea contract semnat la nivelul Regiunii Centru si prevede „Valorificarea potentialului turistic si economic al Vaii Aiud, prin reabilitarea infrastructurii de transport DJ 107 M”. Depus de catre Consiliul Judetean Alba, proiectul solicita spre finantare o suma de 21.943.167 lei, finantare nerambursabila acordata de catre Uniunea Europeana.

Semnarea contractului a avut loc in prezenta massmedia si a reprezentantilor celor doua institutii, ADR Centru si CJ Alba, din cele trei parti contractuale. In cadrul conferintei de presa, sustinuta de catre directorul general al ADR Centru, Simion Cretu si presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, au fost subliniate rezultatele asteptate prin implementarea acestui proiect. Cu un buget total de 27.773.512 lei, proiectul depus in 16 noiembrie 2007 de catre CJ Alba, prevede reabilitarea drumului judetean Aiud – Buru. Principalul obiectiv al proiectului este imbunatatirea accesului pe Valea Aiudului, a mobilitatii populatiei, bunurilor si serviciilor pentru stimularea dezvoltarii economice durabile a zonei. Fondurile nerambursabile solicitate prin proiect vor fi alocate prin POR - Axa Prioritara 2, Domeniul Major de Interventie 2.1: „Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene, strazi urbane – inclusiv constructia/reabilitarea soselelor de centura” si vor fi gestionate prin intermediul ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar. Conform indicatorilor din proiect, prin reabilitarea infrastructurii DJ 107M se va realiza repararea a 6 poduri, 82 podete vor fi refacute, reparate sau largite, se va reducere timpul de parcurgere a acestei zone cu circa 30 minute, se vor crea 25 pensiuni agroturistice si cel putin 25 noi locuri de munca. De asemenea, domnul Simion Cretu a detaliat si stadiul proiectelor depuse pana in prezent pe POR.

„Evaluarea proiectelor este un proces anevoios atat ca procedura, cat si ca timp. Semnarea unui contract este urmata de fapt de etapa cea mai grea pentru beneficiari, implementarea corecta si la timp a fondurilor, conform celor prevazute in proiect. La momentul actual se afla in etapa precontractuala inca un proiect, iar alte 8 sunt in etapa de analiza a proiectelor tehnice, etapa premergatoare celei precontractuale. Proiectul in etapa precontractuala a fost depus de catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara „Centrul Transilvaniei”, o asociatie a tuturor celor sase Consilii Judetene din Regiunea Centru. Printr-un buget de circa 42 milioane lei, proiectul prevede achizitionarea de echipamente specifice imbunatatirii sistemului de interventie in situatii de urgenta si pentru acordarea asistentei medicale de urgenta si prim ajutor calificat la nivelul Regiunii Centru”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operational Regional in Regiunea Centru, si Consiliul Judetean Alba, in calitate de beneficiar au semnat Contractul de finantare in trei exemplare, urmand ca acestea sa fie transmise Ministerului Dezvoltarii Regionale, Lucrarilor Publice si Locuintelor pentru a fi semnate si la nivelul Autoritatii de Management.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 95