Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

HoReCa 2: În lipsa creditelor bugetare și de angajament, se caută soluții pentru finanțarea schemei prin fonduri europene nerambursabile

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a transmis ieri, 30 ianuarie 2023, în urma unei solicitări a fonduri-structurale.ro, noutăți cu privire la schema HoReCa 2, elaborată în baza Cadrului Temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (2022/C 131 I/01). 

Potrivit MAT, schema a fost inclusă în proiectul de buget al MAT pentru anul 2023, însă, în proiectul de buget de stat pentru anul 2023 aprobat de Parlamentul României în data de 14.12.2022 figurează cu zero credite de angajament și zero credite bugetare. 

Reamintim faptul că în proiectul de ordonanță elaborat de MAT și lansat spre consultare publică la 12 octombrie 2022 se propunea un buget de 750 de milioane de euro.

Astfel, având în vedere bugetul semnificativ, identificat în urma consultărilor cu reprezentanții industriei de profil, se depun eforturi pentru ca schema de ajutor să fie finanțată din fonduri europene nerambursabile, se arată în răspunsul transmis de către minister, ce poate fi consultat aici

Potrivit proiectului de OUG, beneficiarii de ajutor de stat sunt structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate, structuri / unități de alimentație și organizatori de evenimente, înregistrate/înregistrați în scopuri fiscale pe teritoriul României, agenții de turism licențiate și ghizii de turism atestați, care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, deținute de sau organizați ca întreprinderi mari, microîntreprinderi sau întreprinderi mici și mijlocii.

Schema va permite înscrierea electronică în cadrul a doi piloni, astfel:

  • Pilonul 1 presupune compensarea creșterii cheltuielilor totale în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022 față de cele aferente aceleiași perioade a anului 2021, cu excepția cheltuielilor cu energia electrică și/sau gaz, creșteri de costuri generate de criza războiului din Ucraina;
    • Valoarea maximă a ajutorului acordat aferent pilonului 1 nu depășește 500.000 EUR pe întreprindere așa cum este definită la art. 4 alin. (1), lit. c), în orice moment, în sumă brută, înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe și se acordă în limita de timp impusă de Cadrul Temporar Ucraina;
  • Pilonul 2 presupune compensarea cu maxim 30% din creșterea costului eligibil cu energia electrică și/sau gaz în perioada 1 februarie 2022 – 31 decembrie 2022, creșteri de costuri generate de criza războiului din Ucraina.
    • Valoarea maximă a ajutorului acordat aferent pilonului 2 nu depășește 2 milioane EUR pe întreprindere așa cum este definită la art. 4 alin. (1), lit. c), în orice moment, în sumă brută, înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe și se acordă până cel târziu la data impusă de Cadrul Temporar Ucraina. 

Aplicanții vor avea posibilitatea înscrierii pe ambii piloni sau doar pe unul dintre cei doi piloni.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro 

Vizualizări: 1771