Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Prima tranşă de plăţi pentru sectorul zootehnic

Guvernul a aprobat acordarea primei tranşe de plăţi pentru sectorul zootehnic, pentru anul 2008, în valoare de aproximativ 650 milioane lei.
Potrivit hotărârii privind aprobarea cuantumului plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, adoptată în şedinţa de Guvern de ieri, primele se acordă, în două tranşe, producătorilor agricoli, persoane fizice sau juridice.
Valoarea primei pe exploataţie, în funcţie de efectivul de bovine, este de 350 de lei pe cap de bovină, valoarea totală fiind de 486.818.500 lei, şi de 25 lei pe cap de animal pentru ovine sau caprine, valoarea totală fiind de 162.511.675 lei.
Plăţile se acordă pentru bovinele înregistrate în Registrul naţional al exploataţiilor la data de 31 ianuarie 2008 si pentru ovinele/caprinele care au împlinit vârsta de un an la data de 31 martie 2008.
Sumele aprobate de Executiv reprezintă prima tranşă a plăţilor, iar cuantumul celei de a doua tranşe se stabileşte după publicarea ratei de schimb valutar pentru anul 2008 de către Banca Centrală Europeană şi după transmiterea de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a listei cu efectivele de bovine, ovine şi caprine eligibile la prime, în limita plafonului maxim garantat României pentru plăţi naţionale directe.

Informaţii de background
Pentru anul 2008, plafonul maximal aprobat României de către Comisia Europeană pentru plăţile naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic este de 240,9 milioane euro, respectiv pentru bovine 176,29 milioane euro şi pentru ovine/caprine 64,6 milioane euro.

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Vizualizări: 85