Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Economiei: 97 de firme au depus proiecte pentru accesarea celor 150 de milioane de euro pentru industria prelucrătoare

Vineri, 16 decembrie 2022, s-a încheiat apelul de depunere a cererilor privind acordurile de finanțare pentru investițiile din industria prelucrătoare, un program la care au fost înscrise 97 dosare, conform declarațiilor lui Florin Spătaru, ministrului Economiei.

„Ajutorul de stat în valoare de 300 de milioane de euro pentru anul 2022 și anul 2023 va fi la dispoziția industriei prelucrătoare pentru a putea depăşi provocările ultimilor ani din cauza crizelor suprapuse care au afectat economia națională, dar şi cea europeană”, a adăugat ministrul.

Reamintim că Ministerul Economiei a derulat în perioada 01 noiembrie 2022 – 16 decembrie 2022 etapa depunerii cererilor pentru acordul de finanțare a investițiilor destinate industriei prelucrătoare. Din analiza preliminară deja realizată, la nivelul Ministerului Economiei, în cadrul acestei sesiuni, a fost solicitat ajutor de stat în valoare de peste 600 milioane de euro, iar 26 din total solicitanti propun investiții în zone defavorizate, cu COD CAEN sold negativ în balanța comercială RO. De asemenea, din total aplicații înregistrate reiese posibilitatea creării a peste 8000 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că această schemă de ajutor de stat constituie un instrument eficient de susținere a contextului socio-economic din România atât prin promovarea produselor industriale românești, cât şi prin creșterea nivelului de trai în zonele defavorizate.

Dosarele depuse vor verificate pe baza criteriilor de eligibilitate și a condițiilor impuse de HG nr.959/2022 și a ghidului solicitantului. În urma etapei de verificare Ministerul Economiei va transmite întreprinderilor solicitante, după caz:

  • Acordul pentru finanțare sau proiectul acordului pentru finanțare, după caz;
  • Solicitare de informaţii şi/sau documente pentru completarea cererii de acord pentru finanțare;
  • Scrisoare de respingere a cererii de acord pentru finanțare.

Schema de ajutor de stat se va aplica în baza acordurilor de finanțare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022-2027.

Sursa: Ministerul Economiei

Vizualizări: 321