Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE a adoptat programul de lucru pentru 2023 pe componenta aferentă Consiliului European pentru Inovare din cadrul Orizont Europa

Comisia Europeană a adoptat miercuri, 7 decembrie 2022, programul de lucru al Consiliului European pentru Inovare pentru 2023, parte din Orizont Europa. Acesta deschide oportunități de finanțare în valoare de peste 1,6 miliarde de euro în 2023 pentru oamenii de știință și inovatorii care doresc să extindă tehnologiile revoluționare și să creeze noi piețe.

Programul include următoarele noutăți

  • Un set de opt provocări pentru societăți nou-înființate și IMM-URI, pentru ca acestea să devină lideri pe plan mondial în domenii strategice ale tehnologiei, cu un buget pentru granturi și investiții de 525 de milioane de euro.
  • O nouă schemă pentru intensificarea fluxului de talente inovatoare în societățile nou-înființate din domeniul tehnologiei profunde, prin intermediul stagiilor de practică pentru cercetătorii cu cel mai mare potențial.
  • Mai mult sprijin pentru femeile inovatoare, construindu-se o punte între Acceleratorul CEI și societățile sprijinite de inițiativa Women TechEU.
  • Sprijin pentru testarea inovărilor CEI în rândul achizitorilor publici și privați.
  • Dezvoltarea de noi colaborări cu Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), prin deschiderea de servicii de accelerare a dezvoltării de întreprinderi și lansarea unui premiu comun CEI-EIT dedicat femeilor inovatoare.

Finanțare și sprijin în 2023

  • EIC Pathfinder (343 de milioane de euro) pentru echipe de cercetare multidisciplinare care să întreprindă cercetări vizionare cu potențial de a conduce la descoperiri tehnologice.
    • Echipele de cercetare pot solicita granturi în valoare de până la 3 sau 4 milioane de euro. Apelurile se vor deschide pe 7 decembrie (Pathfinder Open) și pe 20 iunie (Pathfinder Challenges).
    • Cea mai mare parte a finanțării este acordată prin cereri deschise, fără priorități tematice predefinite, iar 163,5 milioane de euro sunt alocate pentru a aborda cinci provocări: răcire curată și eficientă, digitalizarea construcțiilor, nutriție de precizie, electronică responsabilă, energie solară în spațiu.
  • EIC Transition (128,3 milioane EUR) pentru a transforma rezultatele cercetării în oportunități de inovare.
    • Apelul se axează pe rezultatele generate de proiectele din cadrul instrumentului Pathfinder al CEI și pe proiectele „Proof of Concept" ale Consiliului European pentru Cercetare, pentru a aduce la maturitate tehnologiile și a crea argumente economice pentru aplicații specifice. Se poate aplica oricând (cut-off dates: 12 aprilie, 27 septembrie)
    • 60,5 milioane de euro sunt alocate pentru a aborda trei provocări de tranziție: micro-nano-dispozitive biologice, inteligența mediului, piepteni de frecvență optică la scară de cipuri.
  • EIC Accelerator (1,13 miliarde de euro) pentru start-up-uri și IMM-uri pentru dezvoltarea și extinderea inovațiilor cu impact ridicat, cu potențial de a crea noi piețe sau de a le perturba pe cele existente.
    • Subvenții sub 2,5 milioane de euro, investiții în capitaluri proprii de la 0,5 până la 15 milioane de euro. Se poate aplica oricând (cut-off dates: 11 ianuarie 2023 (doar Accelerator Open), 22 martie 2023, 7 iunie 2023, 4 octombrie 2023).
    • 525 de milioane de euro alocate pentru tehnologii de ultimă generație în domenii strategice pentru Europa, printre care: biomarkeri pentru cancer, decontaminare pentru gestionarea pandemiilor, stocare de energie, New European Bauhaus, componente cuantice sau semiconductoare, agricultură rezistentă, tehnologii și servicii spațiale.

Zi de informare

Consiliul European pentru Inovare și Agenția Executivă pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii organizează marți, 13 decembrie 2022, o zi de informare cu privire la modul de funcționare a Consiliului European pentru Inovare, la modul de depunere a cererilor de finanțare, la cine este eligibil și la noutățile din acest an. Sesiunile vor include informații despre oportunitățile de finanțare pentru echipele de cercetare, start-up-uri, IMM-uri și investitori. Click aici pentru mai multe detalii referitoare la acest eveniment.

Pentru a descărca programul EIC, click aici.

Sursa: Comisia Europeană & Consiliului European pentru Inovare

Vizualizări: 467