Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Planul Național Strategic 2023-2027, dedicat investițiilor în agricultură și dezvoltare rurală, a fost aprobat de Comisia Europeană!

Ieri, 7 decembrie 2022, planurile strategice ale Bulgariei și României din cadrul politicii agricole comune (PAC), în valoare de 5,6 miliarde euro, respectiv 14,9 miliarde euro, au fost aprobate de Comisie, se arată într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Noua politică agricolă comună, care urmează să înceapă la 1 ianuarie 2023, este concepută pentru a modela tranziția către un sector agricol european durabil, rezilient și modern. PAC va beneficia de finanțare în valoare de 270 miliarde de euro pentru perioada 2023-2027.

Din bugetul total al UE pentru aceste două țări, peste 5,6 miliarde de euro vor fi dedicate îndeplinirii obiectivelor de mediu și climatice și programelor ecologice, iar 436 milioane de euro tinerilor fermieri.

Planului Național Strategic (PNS) al țării noastre urmărește îmbunătățirea mijloacelor de subzistență ale fermierilor și a competitivității acestora. Pe lângă sprijinul pentru venit, aproximativ 1,1 miliarde de euro se vor aloca investițiilor în ferme și unități de prelucrare. România utilizează 41 % din bugetul său pentru dezvoltare rurală pentru a încuraja practici ecologice în zonele cu valoare naturală ridicată, în scopul protejării biodiversității. Se preconizează că 611.000 de hectare de teren vor face obiectul unor astfel de practici. Pentru a menține atractivitatea zonelor rurale din România, planul va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de muncă în aceste zone, cu finanțare pentru întreprinderi și infrastructură.

Conform comunicatului oficial publicat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe această temă, spre deosebire de perioadele de programare anterioare, PNS 2023-2027 cuprinde instrumente de sprijin finanțate atât din Fondul European de Garantare Agricolă (plățile directe și intervenții sectoriale (măsuri pentru susținerea pieței), cât și din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (politica de dezvoltare rurală).

PNS prevede 89 tipuri de intervenții, incluzând 51 intervenții prin FEGA și 38 intervenții prin FEADR urmărindu-se mutarea accentului de la conformitate către rezultate și performanță, pentru a atinge obiectivele europene și naționale.

Totodată, PNS va introduce un instrument de sprijin al fermierilor afectați de pierderi ale producției agricole prin care se acordă despăgubiri în caz de calamități.

În total, prin Planul Național Strategic 2023-2027, fermierii români și agricultura românească vor beneficia de 15,8 miliarde de euro.

Pentru a descărca PNS, click aici.

Pentru a descărca prezentarea sumarizată a PNS, click aici.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România & Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Vizualizări: 3715