Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia prezinta un „bilant de sanatate” pentru 321 de orase europene

Danuta Hübner, membra a Comisiei responsabila de politica regionala, a prezentat marti, 3 septembrie 2008, rezultatele auditului urban – un bilant de sanatate pentru 321 de orase europene, realizat în colaborare cu EUROSTAT. Auditul este bazat pe 420 000 de statistici concentrate pe cele mai importante preocupari din prezent, precum îmbatranirea populatiei, imigratia, locuintele si mediul înconjurator. Aceasta ampla culegere de date privind conditiile de viata în orase constituie un instrument esential în cadrul politicii de coeziune si al strategiei europene pentru crestere si locuri de munca. În particular, noile date vor permite o mai buna directionare a masurilor si a investitiilor, în functie de nevoile observate. De asemenea, orasele vor avea posibilitatea de a se compara cu alte orase si de a realiza îmbunatatiri în anumite sectoare alese.

Comisarul Danuta Hübner a declarat: „Punctul de plecare al unei politici bune este reprezentat de accesul la o informatie buna. Auditul urban nu reprezinta doar un instrument pentru politica europeana de coeziune, ci trebuie exploatat, de asemenea, la toate nivelurile de decizie (national, regional si local) si de catre toate politicile care au un impact asupra oraselor. Acesta va fi util, de asemenea, pentru întreprinderile private si pentru orice cetatean dornic sa cunoasca mai multe despre mediul sau înconjurator si despre orasul sau".

Demografia - Asistam la un fenomen de declin demografic într-o serie de orase din Europa, în special în orasele din Europa Centrala si de Est. De exemplu, în Romania, din cele 14 mari orase analizate, 13 au înregistrat o scadere a populatiei fata de media nationala, aceasta din urma aflandu-se ea-însasi în scadere între 1996 si 2004. Acest lucru poate fi explicat în acelasi timp printr-un fenomen de emigrare în strainatate si prin deplasarea populatiei din centrul oraselor catre periferii.

Auditul urban arata, pe de alta parte, faptul ca anumite alte orase din Europa au înregistrat o crestere considerabila a populatiei în ultimii ani, în special Palma de Mallorca (Spania), Galway (Irlanda), Kalamata (Grecia) si Oulu (Finlanda). Imigratia provenind din tarile din interiorul si din exteriorul Uniunii Europene reprezinta unul dintre factorii care explica acest fenomen. Politica de coeziune sprijina în mod specific orasele pentru a se adapta rapid acestor noi provocari. De exemplu, în cadrul proiectului MILE (Managing migration and integration at the local level – Gestionarea migratiei si integrarea la nivel local), condus de orasul Venetia si care face parte din programul URBACT, 24 de orase din Europa au posibilitatea de a face schimb de experiente în domeniul imigratiei.

Ocuparea fortei de munca- În ceea ce priveste ratele somajului, disparitatea existenta între cartierele aceluiasi oras este adesea mai mare decat cea existenta între orasele si regiunile din Uniunea Europeana. Comisarul a mentionat, cu titlu de exemplu, orasele Hamburg, Atena si Bratislava, care înregistreaza rate ale somajului importante în anumite cartiere clar definite. La nivel european, politica de coeziune încearca sa evite fenomenele de formare de „ghetouri” în interiorul marilor orase. Este vorba despre adoptarea unei abordari integrate prin dezvoltarea mai multor strategii paralele, în diferite domenii ale vietii cartierelor: renovarea cladirilor publice, masuri în favoarea ocuparii fortei de munca, actiuni sociale si culturale etc. De exemplu, 6,3 milioane EUR provenind din Fondul european de dezvoltare regionala (FEDER) vor fi investite în perioada 2007-2013 pentru reabilitarea cartierului Wilhemsburg din Hamburg.

Mediul înconjurator- Auditul urban a obtinut date noi în domeniul mediului înconjurator. Acestea arata, de exemplu, ca anumite orase din Europa reusesc sa îsi recicleze deseurile în proportie de aproape 80% (Dresda, Frankfurt pe Main). Se constata, pe de alta parte, ca orasul Bruxelles îsi incinereaza deseurile într-o proportie mai mare de 90%. Din 180 din cele 321 de orase din UE-27 care au oferit aceste date, 67 de orase au fost clasificate ca utilizand într-o proportie mai mare de 80% depozitele de deseuri sub cerul liber. Politica de coeziune sprijina aceste orase sa inverseze tendinta, investind un total de 6,2 miliarde EUR în perioada 2007-2013 pentru proiecte legate de gestionarea deseurilor domestice si industriale.

Context
Datele prezentate au fost culese în 2006 si în 2007 si cuprind statistici din 2004 privind 362 de orase, dintre care 321 din UE-27 si 42 din exteriorul Uniunii Europene (Norvegia, Elvetia, Croatia, Turcia). Aceste orase reprezinta mai mult de 25% din populatia Europei, respectiv 120 de milioane de locuitori. Începand din 2009, auditul urban va avea loc în fiecare an.

Lansat în iunie 1998 în calitate de proiect-pilot, auditul urban reprezinta o mina de informatii statistice si are loc o data la trei ani, la initiativa Comisiei Europene. Eurostat, Biroul Statistic al Comunitatilor Europene, a coordonat lucrarile institutelor nationale de statistica ale celor 27 de state membre si a centralizat raspunsurile acestora. Disponibilitatea datelor depinde de gradul de participare a oraselor, care difera de la o tara la alta. Auditul urban vizeaza noua domenii: demografia, aspectele sociale, economia, mediul înconjurator, formarea profesionala si educatia, mobilitatea si transporturile, societatea informationala, cultura si activitatile recreative, angajamentul civic al cetatenilor (participarea la alegeri etc.).

Ansamblul rezultatelor confirma recomandarile Comisiei Europene, formulate în comunicarea sa privind „politica de coeziune si orasele”. In plus, Comisia a lansat de curand un studiu pentru a analiza mai detaliat datele care au fost culese si pregateste un al doilea „raport privind starea oraselor din Europa”, care va fi publicat în septembrie 2009.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 105