Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Mediului: 13 contracte de finanțare semnate, în valoare de peste 62 milioane de lei

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a participat joi, 24 noiembrie 2022, la ceremonia de semnare a contractelor de finanțare din cadrul Programului „Mediu, Adaptare la Schimbări Climatice şi Ecosisteme”(RO-Mediu), derulat de ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în calitate de Operator de Program pentru Programul RO - Mediu și finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.

În cadrul acestui eveniment, s-au semnat 13 de contracte de finanțare cu unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, respectiv, 6 contracte de finanțare pentru reducerea contaminării cu substanțe periculoase în depozite municipale temporare și 7 contracte pentru pregătirea unor strategii și planuri de adaptare la schimbările climatice, cu o  valoare totală de peste 62 milioane lei iar perioada de eligibilitate a proiectelor este conform Programului Ro-Mediu.

Obiectivul Programului RO – Mediu îl reprezintă îmbunătăţirea stării mediului înconjurător în ecosisteme şi reducerea efectelor adverse ale poluării şi ale altor activităţi ale omului, precum și atenuarea și adaptarea la schimbările climatice.

„Sunt două aspecte foarte importante în aceste proiecte, adaptarea la schimbările climatice și ecosisteme și modul în care gestionăm deșeurile. Din punctul nostru de vedere, sunt investiții foarte importante în ceea ce privește adaptarea inclusiv a intravilanului la schimbările climatice sau păstrarea și refacerea ecosistemelor,  zonelor umede și este o provocare uriașă.”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

În urma semnării și acestor contracte, gradul de contractare la nivel de Program Ro-Mediu realizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ca Operator de Program este de 96%.

Rezultatele obținute prin implementarea acestor proiecte vor conduce la reducerea sau la prevenirea eliberării dioxidului de carbon și a metanului în atmosferă, dar și la elaborarea unor documente strategice în domeniul schimbărilor climatice pe aria unităților administrativ-teritoriale beneficiare.

Sursa: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Vizualizări: 161