Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

!!! Primele 5 programe operationale au fost admise de Comisia Europeana. Urmeaza verificarea calitativa a acestora !!!

Primele 5 programe operationale au fost admise de Comisia Europeana. Urmeaza verificarea calitativa a acestora de catre comisie.

Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice se afla la Bruxelles, in perioada 12-13 februarie 2007, pentru discutii cu reprezentantii Comisiei Europene pe probleme legate de Fondurile Structurale si de Coeziune alocate Romaniei.

½Scopul principal al vizitei este grabirea procesului de aprobare a documentelor programatice transmise de Romania la Bruxelles, ceea ce va facilita demararea cat mai prompta a proiectelor finantate din instrumente structurale. Discutiile pe marginea Cadrului Strategic National de Referinta au fost pozitive, doar cu schimbari minore propuse de reprezentantii Comisiei Europene. Am agreat sa avem o comunicare continua pana la momentul aprobarii acestor documente½, a declarat Bogdan Dragoi.

Ministerul Finantelor Publice a transmis pentru analiza si aprobare Comisiei Europene dupa aprobarea de catre Guvernul Romaniei (in sedintele din 31 ianuarie, respectiv 7 februarie 2007), cele sapte Programe Operationale si Cadrul Strategic National de Referinta, respectand procedura standard de comunicare doar in format electronic.

Folosind aceeasi procedura, Comisia Europeana a anuntat, deja, autoritatile romane ca a admis propunerile pentru Programul Operational de Asistenta Tehnica, Programul Operational Sectorial de Mediu, Programul Operational Sectorial Transport si Programului Operational Regional (trimise Comisiei in 31 ianuarie 2006). Aceste programe au fost admise dupa verificarea lor in privinta modului in care contin toate componentele prevazute de Regulamentele Europene. Urmatoarea etapa va fi verificarea calitativa a continutului, implicand intrebari si solicitari de clarificare la care partea romana trebuie sa raspunda. Dupa incheierea acestei etape, fiecare program va fi aprobat si adoptat prin decizie a Comisiei Europene.

Cadrul Strategic National de Referinta (CSNR) este documentul strategic prin care se stabilesc prioritatile de interventie ale Fondurilor Structurale si de Coeziune in perioada de referinta. El face legatura intre prioritatile nationale de dezvoltare si prioritatile la nivel european.

Programele Operationale (PO) sunt documentele pe baza carora se realizeaza programarea operationala si implementarea efectiva a Fondurilor Structurale si de Coeziune. Programele Operationale prezinta domeniile majore de interventie care sunt cofinantate de Fondurile Structurale si de Coeziune.

Propunerile oficiale ale Cadrului Strategic National de Referinta 2007-2013 si Programelor Operationale, precum si proiectele Programelor Complement pot fi consultate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la adresa www.mfinante.ro/fonduriUE, sectiunea Asistenta de Post-aderare, Instrumente structurale in Romania.

Ministerul Finantelor Publice - 13.02.2007

Vizualizări: 78